Steve Hackett neemt 27 oktober de Sena Performers European Guitar Award in ontvangst

Interview in de komende editie van Gitarist

Muzieknieuws 07-09-2022 07:49

Steve Hackett is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2022. De Engelsman is sinds begin jaren 70 één van de meest innovatieve gitaristen ter wereld. Op donderdag 27 oktober krijgt de 72-jarige stergitarist de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. In de oktober-editie van Gitarist (release 22 september) vind je het interview dat onze redacteur Kevin Pasman met de kersverse winnaar deed.

Steve Hackett zal zijn grootste bekendheid altijd blijven danken aan het feit dat hij van 1971 tot 1977 de gitarist van Genesis was. Toch is Hackett zich ook daarna steeds blijven ontwikkelen. Als muzikant en als componist, maar ook qua technologie ging hij met zijn tijd mee. Deze verdiensten zijn door de gitaarwereld niet onopgemerkt gebleven: 27 oktober neemt hij in Bergen op Zoom de Sena European Guitar Award in ontvangst.

Sleutel naar toekomst en verleden
De interesse in Hacketts werk is sterk toegenomen sinds hij zo’n tien jaar geleden begon te touren met werk van Genesis. Op de livereleases van die tours - onlangs verscheen ‘Seconds Out & More’ - worden klassieke Genesis-nummers vaak gecombineerd met werk uit Hacketts omvangrijke solo-oeuvre. “Het lijkt alsof de sleutel naar de toekomst dezelfde is als die naar het verleden”, glimlacht de gitarist als we hem spreken ter gelegenheid van de awarduitreiking straks in oktober. “Terugkomen bij mijn vorige leven als Genesis-gitarist heeft me een soort van tweede leven gegeven. En het heeft mensen op de hoogte gebracht van wat ik tegenwoordig doe. Het heeft alles veranderd."

“Mijn nieuwe werk krijgt niet dezelfde publiciteit, maar dat kan natuurlijk ook niet. Het Genesis-werk heeft vijftig jaar de tijd gehad om te worden wat fans er zo mooi aan vinden. Genesis kwam ook vrij langzaam op gang. Maar ik weet dat mensen dat materiaal hoog hebben zitten. Na het vertrek van Peter Gabriel en later mijzelf werd de band internationaal gigantisch succesvol, maar mensen zijn bijvoorbeeld begonnen met drummen door hoe Phil Collins drumde. Er was iets speciaals wat boven de albumverkopen uitsteeg.”

De SEGA schrijft in hun persbericht waarin de awardtoekenning vandaag bekend wordt gemaakt dat Hackett blij is met de erkenning: “Ik ben zowel verrukt als vereerd dat ik gevraagd ben om de Sena European Guitar Award 2022 te ontvangen. Ik verheug mij nu al om op de ceremonie in Bergen op Zoom te spelen en wil alvast de organisatie danken voor dit geweldige event.”

Innovatieve en virtuoze stijl
Jack Pisters, voorzitter van de SEGA is trots op de komst van de wereldberoemde gitarist. “We zijn uitzonderlijk verheugd om wederom een bijzondere gitarist en muzikant te eren met de Sena Performers European Guitar Award. Met zijn veelzijdige, innovatieve en virtuoze stijl stond hij aan de basis van het succes van de legendarische symfonische bands Genesis en GTR en weet hij met zijn prachtige melodische spel, mooie toon, harmonische inzicht en technische hoogstandjes al meer dan 50 jaar steeds weer te boeien met zijn indrukwekkende oeuvre. Een waar ‘Musican’s musician’ die altijd boeit en blijft verbazen!”

Winnaars van Lademacher tot Hendrix
Voor Hackett wonnen Slash van Guns N’ Roses, Queen-gitarist Brian May, Steve Vai, Joe Bonamassa, Steve Lukather van Toto, Joe Satriani, John Petrucci van Dream Theater, Walter Trout, Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher de award. In 2020 kreeg Jimi Hendrix postuum de award uitgereikt.

Guitar Week in Bergen op Zoom
Van 21 t/m 27 oktober staat Bergen op Zoom in het teken van de gitaarmuziek tijdens de ‘Guitar Week’. Op vrijdag 21 oktober wordt deze week geopend met de Guitar Night in Gebouw-T. Dinsdag 13 september wordt de headliner van die avond bekendgemaakt. Meer informatie over het complete programma volgt de komende tijd.

De kaartverkoop voor de Sega European Guitar Award start op dinsdag 13 september vanaf 10.00 uur voor oud-kaartkopers, Business Club en Vrienden van T.  Op woensdag 14 september vanaf 10.00 uur start de kaartverkoop SEGA en Guitar Night + combi’s. Kaarten zijn te koop via: www.gebouw-t.nl

De Sena Perfomers European Guitar Award (SEGA) wordt ondersteund door Sena Perfomers en wordt uitgereikt aan een (inter)nationale artiest die zijn sporen heeft verdiend binnen het (inter)nationale popcircuit en een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaar. De Sena Performers European Guitar Award wordt mogelijk gemaakt door gemeente Bergen op Zoom, Gebouw-T en Sena.

Het interview met Steve Hackett verschijnt in Gitarist 379, oktober 2022, release 22 september, en vanaf die datum te bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl, en overal in de winkel vanaf vrijdag 23 september. 

 

zoeken
zoeken