Release van de Week: Devin Townsend - Lightwork

Vandaag verschenen - 4 november 2022

Muzieknieuws 04-11-2022 12:11

Devin Townsend's vorige album Empath was onze Release van de Week in maart 2019. Vandaag keert de Canadese zanger, gitarist, songwriter en producer terug met zijn twintigste studioalbum genaamd "Lightwork". Een opvallend fris album waarin Townsend zijn metal invloeden nog steeds van de partij zijn. Alleen doet hij het dit keer zoals verwacht allemaal wat rustiger aan.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Wiebe Vos

Devin Townsend wil dat Lightwork een baken in lastige tijden is. Het album klinkt wat meer timide dan we van Devin Townsend gewend zijn. Geen complexe gitaarriffs of ingewikkelde structuren, alles draait hier om het sentiment van de nummers. Townsend beschrijft het album dan ook als 'song'-oriented. 

Toen Devin Townsend tijdens de pandemie aan Lightwork begon te werken was een ding zeker. Dit keer zou hij voor het eerst in zijn imponerende carrière samenwerken met een producer. Hij koos voor zijn oude vriend GGGarth (Richardson), en via een moeilijk maar prachtig proces kwam het volgende Devin-album tot leven.

Bekijk de video hieronder waarin Townsend meer vertelt over dit proces. 


Op de track Equinox horen we Townsend's karakteristieke manier van schreeuwen over een dynamische instrumentatie. Op de opener van het album, Moonpeople, worden we als luisteraar meegenomen in een hemelse soundscape die elementen van industriële rock combineert met pop. We horen op het gehele album veel synthsounds, waardoor de muziek eerder naar progrock dan naar melodische metal neigt. Op tracks als Heartbreaker en Equinox komt Townsend's gitaarspel krachtig naar voren. 

Op 3 maart 2023 is Devin Townsend te zien op poppodium 013 in Tilburg. 

 

 

 

 

 

zoeken
zoeken