Release van de Week: Kurt Rosenwinkel – Berline Baritone

Vandaag verschenen: 2 december 2022

Muzieknieuws 02-12-2022 16:16

De Amerikaanse gitarist Kurt Rosenwinkel brengt vandaag zijn album Berlin Baritone uit, met louter geïmproviseerde stukken op baritongitaar: in een harmonisch rijke, ritmisch vrije en vloeiende stijl van spelen. Een album dat perfect past bij de laatste weken van dit herfstseizoen.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Wiebe Vos

Kurt Rosenwinkel is een van de meest gevierde jazzmusici van de laatste dertig jaar. Sinds de release van zijn eerste eigen werk in 1996 heeft hij er eigenhandig voor gezorgd dat de manier waarop het instrument wordt gezien en wordt bespeeld is veranderd. Een pionier van zijn tijd die op Berline Baritone zijn legendarische status bevestigt.

In de 43 minuten van Berline Baitone toont Rosenwinkel zijn improvisatietechnieken zo goed zijn dat het bijna niet te onderscheiden is van een gecomponeerd stuk. Nooit eerder hoorden we een werk van Rosenwinkel dat zo intiem klinkt. Op sommige momenten lijkt het wel of we als luisteraar in Rosenwinkel’s woonkamer zitten en even puur mogen meegenieten van zijn speelplezier.

Het album opent met Peace Please, zoals de naam suggereert een delicate improvisatie die zijn kracht vindt in eenvoud.  Maar de kwaliteit van Rosenwinkel komt pas echt naar voren op First Impression. Een opname waarin hij moeiteloos nieuwe harmonische ideeën introduceert. En dan is er nog het nummer Mellow D, dat veel weg heeft van Rosenwinkel’s inspiratiebron George van Eps. Maar hoewel er parallellen zijn is het altijd Rosenwinkel die op eclectische wijze de hoofdrol speelt van zijn eigen unieke smaakpallet.  Bekijk de video hieronder waarin Rosenwinkel een uitvoering laat zien van Peace Please.

Luister het album hier.

zoeken
zoeken