Keur aan gitaristen op Flamenco Biënnale 2023

Diego Del Morao, Dani de Morón, Eduardo Trassiera, Yerai Cortés, Francisco Vinuesa

Muzieknieuws 29-12-2022 10:37

De negende editie van de Flamenco Biënnale toont van 20 januari tot 10 februari 2023 de vele gezichten van de hedendaagse flamencokunst met de internationale flamencotop. In Amsterdam, Arnhem, Brussel, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Voor de liefhebber van de flamencogitaar is er veel te fijnproeven deze editie met een keur aan gitaristen die el toque – de flamencotokkeltraditie – van deze tijd maken. Diego del Morao, zoon van de legendarische Moraíto Chico, zet de gitaartraditie van de beroemde zigeunerdynastie der Morao voort met fenomenale brille. Dani de Morón, Yerai Cortés, Eduardo Trassiera, Francisco Vinuesa laten nieuwe vergezichten in de flamencogitaar horen en de traditie anno 2023 bloeien. Guitarra Pura. De Gitaartraditie revisited door dé talenten van nu.


Diego Del Morao is een van de belangrijkste gitaristen van de hedendaagse flamencoscene. Hij vertaalt de zigeunerswing (soniquete) van zijn familie uit Jerez de la Frontera naar verrassende harmonieën, in een onmiskenbare eigen signatuur. Dusdanig dat hij door Paco de Lucía als het grootste talent van de nieuwe generatie werd bestempeld. Hij begeleidt de nieuwe flamencoster Israel Fernández op het openingsconcert van de Flamenco Biënnale, 20 januari in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Het festival begint in Amsterdam en reist vandaar door naar Utrecht, Rotterdam, Arnhem, Tilburg en Brussel. Eduardo Trassiera kun je gaan zien in o../o../.o/o./o. (soleá) van María Moreno (22-1, Amsterdam), Yerai Cortés begeleidt de legendarische Farruquito (5-2, Utrecht) en Francisco Vinuesa is te horen in de slotvoorstelling Espacio Creativo van Alfonso Losa in het Musis Stadstheater Arnhem, op 9 februari. Dan heeft het festival drie weken lang de vele gezichten van de hedendaagse flamencokunst met de internationale flamencotop getoond.

Zo ook gitarist Dani de Morón, die zijn vierde album ‘Creer Para Ver’ komt presenteren, 27-1 in het Bimhuis, Amsterdam en 28-1 in Paradox, Tilburg.

Op 29-1 doet hij een masterclass in Amsterdam (info@terremoto.nl). Geboren en getogen in Morón de la Frontera, Andalusische gitaarstad bij uitstek, weet hij op basis van de traditionele alzapúa (de duim swingend op de lage snaren) de prachtigste nieuwe harmonieën en stemmingen aan zijn snaren te ontlokken.

En natuurlijk zijn er nog veel meer voorstellingen tijdens de Flamenco Biënnale.  Grote sterren, jong talent en eigenzinnige makers presenteren hun nieuwste producties, waaronder danseres Vanesa Aibar die met percussionist Enric Monfort in een surround-soundscape van het Nederlandse collectief 4D een frisse wind door de flamenco jaagt met La Reina del Metal. Een elektro-flamenco experiment en eigen biënnale productie die op het festival in wereldpremière gaat.
Een nieuwe generatie dansmakers dient zich aan met María Moreno, Florencia Oz, Alfonso Losa, Concha Jareño: zij zoeken naar nieuwe vormen en een eigen persoonlijke flamencotaal, met de eeuwenoude traditie als onuitputtelijke bron. 
De jazz-flamenco uit Madrid en Barcelona komt naar Nederland met het Daniel García Diego Trio en het Los Aurora kwintet. De voorstellingen worden omlijst door films, artist talks, lezingen en een tweedaags contextprogramma over Flamenco Identities De Balie Amsterdam.

Na de covid-dubbeleditie in 2021 met een live- én online programma gestreamd uit Spanje keert de biënnale in 2023 in januari terug naar de thuisbasis in het Muziekgebouw en BIMHUIS Amsterdam en reist vandaar door naar Utrecht, Rotterdam, Arnhem, Tilburg en Brussel

Check de site van de Flamenco Biënnale voor informatie over alle voorstellingen. 

flamencobiennale.nl

zoeken
zoeken