Leif de Leeuw en Jeff Beck

Cause We've Ended As Lovers als rode draad door de carrière van Leif de Leeuw

Muzieknieuws 12-01-2023 19:30

Afgelopen zondag speelde Leif de Leeuw de hoofdrol in de derde aflevering van BJ Baartmans' Snarenplukkers. Daar speelde hij een ode aan Jeff Beck met het het nummer dat als een rode draad door zijn carrière loopt: Cause We've Ended As Lovers.

 

Leif de Leeuw - nu 27 - won in 2009 de Young Sena Guitar Award met Cause We've Ended As Lovers, de song van Stevie Wonder die zo geweldig instrumentaal vertolkt werd door Jeff Beck op zijn legendarische album Blow By Blow. 

Afgelopen zondag 8 januari speelde hij in Schouwburg Cuijk dit nummer opnieuw, nu in de theatershow Snarenplukkers van gitarist BJ Baartmans en zijn band de Space Age Travelers.

Leif vertelt aan BJ Baartmans voorafgaand aan deze performance: 'Ik was 14 toen mijn gitaardocent met dat nummer kwam: "Ga dit maar eens luisteren". Voor mij ging er een wereld open. Dit kán gewoon op gitaar, dacht ik.' 

Een ode aan Jeff Beck. 

Aquarium Sessions
Gitarist nodigde in 2020 Leif de Leeuw uit om een serie video's te maken voor Aquarium Sessions naar aanleiding van zijn verkiezing tot Gitarist van het Jaar door onze lezers. De video's werden opgenomen bij ons op de redactie, waarin hij het spel van vijf gitaristen onder de loep nam. Een daarvan was vanzelfsprekend Jeff Beck, en hij illustreerde het opnieuw met Cause We've Ended As Lovers: "Toen ik het nummer voor het eerst hoorde snapte ik eerst niet wat er gebeurde. Maar toen ik het zelf ging spelen begreep ik opeens zijn feel.

"Jeff Beck is een super eigenwijze gitarist die door de jaren heen veel veranderd heeft aan zijn technieken en stijl van spelen. Hij is begonnen op Telecasters, vervolgens Les Paul en uiteindelijk bij de Stratocaster uitgekomen. Hij speelt heel veel met tremelo en ontwikkelde een compleet eigen techniek. Hij heeft een drang om zichzelf telkens opnieuw uit te vinden en dat inspireert me enorme. 

"Typerend aan zijn stijl is dat hij tegenwoordig zonder plectrum speelt, en dat geeft direct een andere sound; doffer, warmer. Als hij een lick speelt is de afstand die tussen de noten een stuk groter; als je met een plectrum speelt is die afstand minimaal. Zodra je met je vingers gaat spelen, wat een grote oppervlak is dan met een plectrum, wordt de snaar opnieuw afgedempt door het zachte vlak van duim of vinger. Dat geeft een andere attack dan de boventonen van een plectrum. Dat past Jeff Beck veel toe. 

In 2009 won Leif als 14-jarige de Young Sena Guitar Award met Cause We've Ended As Lovers. Een klein stukje daaruit: 

Veel meer over Leif de Leeuw in de serie Snarenplukkers binnenkort op Gitarist.nl en later dit jaar in Gitarist met daarbij ook een volledige videoserie naar aanleiding van dit theater-optreden van Leif de Leeuw met BJ Baartmans en de Space Age Travelers. 

Met dank aan Matthieu Brandt die de video maakte, BJ Baartmans en Schouwburg Cuijk. Kijk elders op Gitarist.nl over de volgende afleveringen Snarenplukkers. 

 

zoeken
zoeken