Release van de Week: Distant - Heritage

Vandaag verschenen - 10 februari 2023

Muzieknieuws 10-02-2023 20:52

Met zijn sfeervolle gitaarleads over zeer laaggestemde riffs is het Rotterdamse Distant een opvallende verschijning in de deathcorescene in binnen- én buitenland. Volgende maand is Distant de hele maand op tour in Amerika, maar vandaag verschijnt hun derde album 'Heritage'.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Dat Distant kan rekenen op goedkeuring van de internationale deathcorescene blijkt wel uit de lijst van gastmuzikanten op 'Heritage'. Genreveteranen Suicide Silence verlenen hun medewerking aan Argent Justice, terwijl de razend populaire Lorna Shore-zanger Will Ramos op het titelnummer te horen is en vandaag ook meedoet aan de releaseshow in Poppodium Baroeg. Dat creëert verwachting en een zekere hype, maar die kan Distant wel waarmaken door een frisse draai aan het genre te geven. Naast logge, zeer lage riffs bedient de band zich namelijk ook van post-hardcore achtige leadpartijen die het geheel een bijzonder sfeervol karakter geven.

En nee, we overdrijven niet als we het over zeer laag gestemde gitaren hebben. Gitaristen Nouri Yetgin en Vladimir Golic stemmen hun zevensnarige gitaren naar FCFE#D#GC. Een moeilijke stemming om strak te houden in een productie, maar daar is op 'Heritage' weinig van te merken. In een binnenkort in Gitarist 384 (maart 2023) te verschijnen interview geeft Nouri Yetgin aan dat dit vooral te danken is aan mix- en masteringtechnicus Simone Pietroforte én de Neural DSP Quad Cortex. Maar ook de multiscale Vandermeij gitaar die Koen van der Meij speciaal ontwikkelde om goed te blijven met deze lage stemming zal zo zijn weerslag op de gitaarsounds van het album gehad hebben.

'Heritage' is vandaag op cd en vinyl verschenen, maar natuurlijk ook digitaal. Hieronder is het album helemaal te beluisteren. Inmiddels heeft Distant ook zijn Europese tourdata voor later dit jaar aangekondigd. Op 25 mei zal het vijftal in Bibelot in Dordrecht spelen. Gitarist 384, met daarin het interview met Nouri Yetgin, is vanaf 16 februari verkrijgbaar.

zoeken
zoeken