Release van de Week: Vreemde Kostgangers - Mist

Vandaag verschenen: 17 maart 2023

Muzieknieuws 17-03-2023 08:03

Vandaag is het derde en laatste album van Vreemde Kostgangers uitgebracht via Exelsior Recordings: Mist. Het is een introspectief album met 13 nummers, waarin Boudewijn de Groot, Henny Vrienten en George Kooymans het mooie verleden eren, maar zich tegelijkertijd ook bewust zijn van het naderende einde. Er wordt gerockt, het is soms lichtvoetig, poppy en zeker een ode aan de Fender Strat. Wij kunnen er alleen maar met een dikke glimlach naar luisteren.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

‘In liefdevolle herinnering aan Henny. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat dit album er zou komen.' Zo luidt de tekst op de albumhoes van Mist.

Na de release van maar liefst twee albums in 2017 en een uitermate succesvolle tournees door het hele land vanaf 2016 kreeg de band te horen dat George Kooymans aan de spierziekte ALS lijdt.

Een jaar later overleed muzikaal alleskunner, maar bovenal vriend, Henny Vrienten aan de gevolgen van longkanker.

Ondanks deze zware periode voor de band is Mist geen album van rouw, eerder een viering van het leven. En dan duiden wij als Gitarist natuurlijk vooral op het speelplezier van Kooymans op nummers als Ik Speel Gitaar of de ode aan zijn 88 gitaren en liefde voor het instrument op Fender Strat. Hard is het dan ook dat hij juist door zijn ziekte niet meer in staat is om te spelen. Ik probeer te blijven spelen met een laptop: "Als er dan iets lukt, al is het maar iets kleins, dan ben ik vrolijk." Bekijk hieronder een uitvoering van het nummer scheiding bij DWDD waar Kooymans op zijn geliefde Fender Strat speelt:

Buiten kijf staat dat Mist een pracht van een afscheidsalbum is om voorgoed een streep te zetten onder de Vreemde Kostgangers.  Het is muzikaal prachtig, tekstueel geniaal. En van die ballades worden we toch echt even stil.

Mist is vanaf vandaag verkijgbaar, onder meer via de site van Exelsior Recordings, en komt in drie varianten; zwart vinyl, limited gekleurd vinyl en op cd.

Luister hier naar het album. 

 

 

 

zoeken
zoeken