Release van de Week: Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon 50th Anniversary boxset

Vandaag verschenen: 24 maart 2023

Muzieknieuws 24-03-2023 11:46

Pink Floyds 'The Dark Side Of The Moon' uit 1973 is een van de meest iconische en invloedrijke albums ooit en blijft wereldwijd nieuwe fans vinden. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum brengt Warner Music een deluxe boxset uit met een remaster van het album op cd, vinyl en dvd, een liveregistratie van het complete album uit 1974, een fotoboek en nog veel meer.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

'The Dark Side Of The Moon' is het achtste studioalbum van Pink Floyd. De opnames vonden plaats in 1972 en 1973 in de EMI Studios (nu Abbey Road Studios) in Londen. Van 'The Dark Side Of The Moon' zijn wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht.

De 2023 remaster van het studioalbum staat niet op Spotify, maar wel zijn er drie nummers te beluisteren die als single zijn uitgebracht, te weten Time, The Great Gig In The Sky en Brain Damage

Het album werd gedeeltelijk ontwikkeld tijdens live-optredens en de band bracht een vroege versie van de suite in première in het Londense Rainbow Theatre enkele maanden voordat de opnames begonnen.

Hoe ‘Dark Side’ toentertijd live heeft geklonken is nu voor het eerst te horen op 'The Dark Side Of The Moon - Live At Wembley Empire Pool, London, 1974', dat op cd en vinyl deel uitmaakt van de boxset. Het artwork is een originele tekening uit 1973 van George Hardie, die ook de iconische prisma met kleurenspectrum tekende voor de oorspronkelijke hoes .

in het meinummer van Gitarist (nr. 386), dat 20 april verschijnt, kun je een uitgebreide feature lezen over 50 jaar 'The Dark Side Of The Moon', met het accent op de live-uitvoeringen uit de jaren zeventig en 1994 tijdens de ‘Division Bell’-tour, waarbij ook alle door David Gilmour gebruikte gear de revue passeert.

zoeken
zoeken