Release van de week: Paul Gilbert - The Dio Album

Vandaag verschenen: 7 april 2023

Muzieknieuws 07-04-2023 14:40

'The Dio Album' is Paul Gilberts eerbetoon aan Ronnie James Dio, misschien wel de beste hardrock- en heavymetalzanger aller tijden. Bij gebrek aan een zangstem die er goed genoeg voor is, moet Gilberts gitaar de rol van Dio's krachtige, melodieuze stem vervullen. Dat lukt verrassend goed.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Een (te) veelgestelde vraag aan muzikanten in interviews is waar ze hun inspiratie vandaan halen. In het geval van 'The Dio Album' is dat eigenlijk verrassend eenvoudig. Paul Gilbert zag bij hem in de buurt iemand lopen met een pet waar het logo van Dio op stond. Toen hij naar huis reed vormde het idee van een tributealbum aan de in 2010 overleden zanger zich. Zo eenvoudig kan het dus zijn!

'The Dio Album' bevat nummers van de tijd dat Dio zanger was van Rainbow (1974-1979), Black Sabbath (1979-1982, 1991-1992) en Dio (1982-2010), al moet daar wel bij vermeld worden dat het meest recente nummer op het album (afsluiter The Last In Line) uit 1984 afkomstig is. Stuk voor stuk klassieke hardrock- en heavymetalnummers waarmee Gilbert in de voetsporen treedt van legendarische gitaristen, namelijk Ritchie Blackmore, Tony Iommi en Vivian Campbell. En toch is het niet hun gitaarwerk waarin Gilbert de meeste indruk maakt. Hij blijft overwegend vrij dicht bij het bronmateriaal. Dat geldt zowel voor de partijen als de gitaarsounds, al doet het album geluidstechnisch natuurlijk wel wat strakker en moderner aan dan het oorspronkelijke werk.

Nee, waarin Gilbert echt excelleert is in hoe hij Dio's stem nabootst. Dio was een zanger die meer zong dan alleen de woorden en de melodieën die hij voor de nummers schreef. Sommige van de woordloze noten die hij zong weet Gilbert zo uit zijn gitaar te toveren dat ze nauwelijks van de originele zangpartijen te onderscheiden zijn. Alle kleine inflecties heeft Gilbert tot in de kleinste details getracht te imiteren, even als Dio's indrukwekkende vibrato. Alleen de gitaarsound, die bijzonder fel in het hoog is, is misschien niet de ideale keuze om het machtige stemgeluid van Ronnie James Dio weer te geven, maar er is best een kans dat Gilbert dat bewust heeft gedaan.

'The Dio Album' is verkrijgbaar op cd en vinyl en ook op de grote streamingplatformen te beluisteren. Hier kun je alvast beginnen met de eerste luisterbeurt:

zoeken
zoeken