Release van de week: Metallica - 72 Seasons

Vandaag verschenen: 14 april 2023

Muzieknieuws 14-04-2023 06:47

‘72 Seasons’ is het eerste Metallica-album in zesenhalf jaar en een soort jublieumalbum, aangezien debuutalbum ‘Kill ‘Em All’ dit jaar veertig jaar oud is. De Amerikaanse metallegende presenteerde het nieuwe album middels een bioscooppremière, gisteravond 13 april, waar Gitarist bij aanwezig was.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Het onaardigste wat er over ‘72 Seasons’ te zeggen is, is dat het een typisch Metallica-album is. Aan de ene kant heeft het alle voordelen die ieder album van de band heeft: het sterke slaggitaarwerk van James Hetfield domineert het album met een uitstekende sound, die zowel strak is als veel body heeft. Verder laat Metallica zich niet tegenhouden door de beperkingen die zoveel thrashmetalbands zich laten opleggen. Tegelijkertijd zijn ook alle nadelen van een Metallica-album nadrukkelijk aanwezig. Het drumwerk mist iedere vorm van dynamiek – wie de veel te luide snareklappen 77 minuten lang volhoudt is een beter mens dan ik – en er staan te veel midtemponummers op, waarvan het gros ook nog eens véél te lang is.

Toch laat Metallica in dat laatste aspect enige progressie horen. De band heeft hoorbaar zijn best gedaan om ieder nummer een eigen gezicht te geven. Nummers die van het begin tot het einde dodelijk saai zijn, zoals Murder One en ManUNkind op voorganger ‘Hardwired... To Self-Destruct’, staan gelukkig niet op ‘72 Seasons’. Een goede producer had erop aangedrongen dat nummers als If Darkness Had a Son – toffe sprongen tussen gedempte open snaren en melodieën hoog op de hals in dezelfde riff – en Chasing Light – sterk refrein, te veel herhaling – een minuut of twee ingekort werden.

Inamorata
Ironisch genoeg is het langste nummer van het album – en van Metallica’s carrière als geheel – geen seconde te lang. De 11 minuten durende afsluiter Inamorata is namelijk een van de beste nummers van het album. Van het monumentale, licht dissonante intro tot het kalme middenstuk – met een prachtige baslijn van Robert Trujillo – en een paar prachtige gitaarharmonieën van Hetfield en Kirk Hammett weet elke seconde van het uitgesponnen nummer te overtuigen. Die gitaarharmonieën zijn sowieso een stuk prominenter dan voorheen, vooral op de tweede helft van het album laten Hetfield en Hammett hun innerlijke Thin Lizzy de vrije loop.

Andere hoogtepunten op ‘72 Seasons’ zijn het lekker dynamische Room of Mirrors – dat warempel op de A-snaar lijkt de beginnen in plaats van de lage E – en eerste single Lux Æterna, een eerbetoon aan de NWOBHM-idolen van de band dat op een heerlijke Motörhead-achtige riff gebouwd is.

De eerbetonen zijn sowieso niet van de lucht. De eerder genoemde basbreak in Inamorata is duidelijk schatplichtig aan Geezer Butler en Hammetts solo’s bevatten enkele subtiele knipogen naar zijn helden uit de jaren zeventig en tachtig.

Kirk Hammett
Hammett lijkt sowieso wat enthousiaster aanwezig dan voorheen. Op ‘Hardwired… To Self-Destruct’ was zijn naam opvallend afwezig in de compositiecredits, wat volgens Hammett zelf te wijten was aan het feit dat hij zijn telefoon met riffideeën was kwijtgeraakt op het vliegveld van Kopenhagen. Op ‘72 Seasons’ schreef hij mee aan vier nummers, waaronder de allereerste riff van het beukende titelnummer waarmee het album opent.

In zijn solo’s is bovendien wat meer variatie te horen dan op de laatste paar albums het geval was, al zijn er natuurlijk nog volop in wah verdronken snelle loopjes te horen.

In de editie van Gitarist die eind mei verschijnt vind je een interview met Hammett! 

Greg Fidelman
Producer Greg Fidelman heeft verzaakt om de redactie uit te voeren waar de band blijkbaar niet toe in staat is, maar ik vermoed dat hij wel de lof verdient vanwege hoe goed Hetfields zang op ‘72 Seasons’ klinkt. Er is veel gezegd en geschreven over de wisselvallige liveprestaties van de inmiddels 59-jarige frontman, maar op ieder nummer van het album klinkt hij uitstekend en weet hij precies de emotie waar de tekst om vraagt uit zijn zanglijnen te wringen. Hier en daar duiken zelfs wat knappe harmonieën op.

Ook Greg Fidelman hebben we gesproken. Lees het interview met hem in Gitarist 387, juni 2023.

Première in de bioscoop
Of de bioscoop de juiste plek was voor de première van '72 Seasons' valt te betwijfelen, omdat er eigenlijk te weinig aandacht is geweest voor het visuele aspect. Regisseur Tim Saccenti heeft een aantal mooie performancevideo's gemaakt - de meeste daarvan zijn inmiddels ook als videoclip verschenen - maar een paar nummers moesten het met saaie visualizers doen. Verder gaven de korte track-by-trackinterviews niet echt veel inzicht in de processen en de ideeën achter de nummers. Met name Hammetts opvallende enthousiasme maakt het aardig om een keer te bekijken, maar niet veel meer dan dat.

Wie geen genoeg kan krijgen van de Metallica-bioscoopervaring hoeft niet lang te wachten tot het weer kan. Aan het einde van de première maakte de band bekend dat in augustus twee concerten in Arlington, Texas live in de bioscoop te zien zullen zijn. Het zal gaan om vrijdag 18 en zondag 20 augustus, waarbij de band belooft dat geen enkel nummer bij beide shows op de setlist zal verschijnen. Voor die tijd speelt Metallica twee keer in de Johan Cruijff Arena: op donderdag 27 en zaterdag 29 april is het viertal in Amsterdam te bewonderen.

Tot die tijd is ‘72 Seasons’ te beluisteren op cd, vinyl en de streamingplatforms. Je kunt hier alvast beginnen met je eerste luisterbeurt:

zoeken
zoeken