Release van de week: Rodrigo y Gabriela - In Between Thoughts... A New World

Vandaag verschenen: 21 april 2023

Muzieknieuws 21-04-2023 10:38

De sounds op het nieuwe album van Rodrigo y Gabriela zijn misschien verrassend. Toch is 'In Between Thoughts...A New World' een logische volgende stap in het oeuvre van het Mexicaanse akoestische gitaarvirtuozenduo.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Minstens net zo interessant als het virtuoze spel van Rodrigo Sánchez en Gabriela Quintero zijn hun composities. Ze hebben er nooit genoegen mee genomen om zomaar akoestische gitaarmuziek te maken. Het onnavolgbare slaggitaarspel van Quintero heeft veel percussieve elementen die het gebrek aan ritmesectie moeiteloos opvangen, terwijl de melodische thema's van Sánchez verraden dat de twee een achtergrond in hardrock en heavy metal hebben. Ooit omschreef het duo hun muziek zelf als "latin metal". Er zit echter nog veel meer in: flamenco nuevo, jazz en op 'In Between Thoughts... A New World' zijn prominente filmmuziekinvloeden te horen.

Wat sounds betreft is het vooral verrassend dat er veel cleane elektrische geluiden te horen zijn op het album. Vooral de toplaag van Sánchez bevat veel cleane slagjes die het midden houden tussen latin, filmmuziek en flarden van The Shadows. Toegegeven, bij Rodrigo y Gabriela is het zeer goed mogelijk dat deze partijen alsnog op een akoestische gitaar opgenomen zijn. Beide gitaristen hebben Yamaha signaturemodellen met nylon snaren en een element erin: Quintero speelt op NCX-modellen, terwijl Sánchez op NTX-modellen met een wat dunnere hals speelt. Hier en daar worden de arrangementen aangedikt met toetsen, strijkers en elektronica, maar het zijn altijd de gitaren die de boventoon voeren.

Misschien nog wel het meest opvallende is dat 'In Between Thoughts... A New World' ondanks zijn moderne, cinematografische sound als niemand anders dan Rodrigo y Gabriela klinkt. De rechterhandtechniek van beide gitaristen is onmiskenbaar en er is eigenlijk geen ensemble dat deze invloeden ook maar enigszins hetzelfde combineert. Bovendien weten Quintero en Sánchez op unieke wijze van elkaars krachten gebruik te maken. Sánchez kan bouwen op het unieke en oersolide slaggitaarwerk van Quintero, die op haar beurt precies weet hoe de sterke melodielijnen van Sánchez in de arrangementen gaan vallen.

Ieder album van Rodrigo y Gabriela is een nieuw avontuur. 'In Between Thoughts... A New World' weet met zijn cinematografische sfeer dat avontuurlijke gevoel misschien nog wel beter te vangen dan ieder eerder album van het duo. Wie Rodrigo y Gabriela het liefst puur akoestisch hoort, kan beter hun oudere albums blijven draaien - vooral de bluesy scheurleads en metalsolo in Broken Rage zullen dan opzien baren - maar voor ieder ander is 'In Between Thoughts... A New World' een album vol spectaculaire gitaarmuziek.

De rest van het jaar zijn Rodrigo y Gabriela op tournee om het nieuwe album te promoten. Daarvoor komt het duo ook naar de Benelux. Op 29 oktober spelen ze in TivoliVredenburg in Utrecht, op 30 oktober in Cirque Royal in Brussel en op 31 oktober doen ze de Roma in Antwerpen aan.

'In Between Thoughts... A New World' is verschenen op cd en vinyl, maar natuurlijk ook te beluisteren op Bandcamp alle grote streamingplatforms. Hier kun je alvast beginnen aan je eerste luisterbeurt:

zoeken
zoeken