Release van de week: Therapy? - Hard Cold Fire

Vandaag verschenen: 5 mei 2023

Muzieknieuws 05-05-2023 16:29

Ieder album van het Noord-Ierse Therapy? vindt weer een andere balans tussen punk, alternatieve rock en metal. Op hun zestiende album, ‘Hard Cold Fire’, keren echter ook de popmelodieën terug waarmee de band midden jaren negentig doorbrak.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Ofschoon frontman Andy Cairns (zang-gitaar), bassist Michael McKeegan  en drummer Neil Cooper de afgelopen vijf jaar nog immer regelmatig op Benelux podia te zien waren - zowel in poppodia als op festivals - dateert hun vorige studio-album 'Cleave' alweer uit 2018. Des te meer welkom zijn de tien gloednieuwe songs op Hard Cold Fire; volgens eigen zeggen "a spiralling, hypnotic melange of grunge-rock and towering melody that sees the trio steadfast and reinvigorated".

In de komende editie van Gitarist vind je een interview met Andy Cairns. Hij vertelt ons over het album: “Voor dit album hadden we 22 nummers geschreven”, aldus zanger-gitarist Andy Cairns. “We hebben de tien nummers gekozen die het meest gefocust en punchy klonken. De nummers die we niet gebruikt hebben waren wat experimenteler en minder melodieus. Wat dit keer geholpen heeft is covid en lockdowns. We dachten: mensen hebben genoeg ellende meegemaakt. We wilden niet iets uitbrengen wat heel intens en deprimerend was.

 

Het album komt uit om Marshall Records: Cairns: "Welke versterker ik ook wilde: ze hoefden alleen maar naar de ruimte ernaast te bellen en iemand kwam hem naar de studio brengen voor me."

De connectie met Marshall had nog een voordeel voor hem: “In Ugly zit een soort Twilight Zone-achtige riff die ik over een geleende Marshall Supervibe heb ingespeeld. Dat pedaal heb ik leren kennen toen ik in Londen aan een industrialproject bezig was. De technicus wist dat ik gek ben op choruspedalen, dus die vroeg me of ik die Supervibe al eens geprobeerd had. “Hij doet één ding: je draait elke knop helemaal met de klok mee en dan maakt hij een raar golvend geluid. Het klinkt verschrikkelijk, maar het paste perfect."

Lees het interview in Gitarist 387, juni 2023. 

Luister hier naar het album: 

 

zoeken
zoeken