Release van de week: Dudu Tassa & Jonny Greenwood - Jarak Qaribak

Vandaag verschenen: 9 juni 2023

Muzieknieuws 09-06-2023 14:14

Radiohead-gitarist Jonny Greenwood naast zijn hoofdband altijd weer te verrassen. Op 'Jarak Qaribak' duikt hij de Arabische muziek in met Israëlische zanger/gitarist Dudu Tassa.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Eigenlijk was het onvermijdelijk dat Greenwood en Tassa ooit samen een album zouden maken, hoever hun werelden op het eerste gezicht ook uit elkaar lijken te liggen. Greenwood is getrouwd met de Israëlische fotografe en beeldend kunstenares Shin Katan - zij nam de foto bij dit artikel en maakte het artwork bij het album - en speelde in 2009 al op Tassa's nummer Eize Yom. Inmiddels is de samenwerking geüpgradet naar een volwaardig album, waarop traditionele Arabische muziek en broeierige psychedelische rock bij elkaar komen, met hier en daar een jazzy inslag en enkele modern aandoende nummers die bijna poppy te noemen zijn.

De titel van het album betekent zoveel als "je buurman is je vriend", wat ook als het thema van de muziek te beschrijven is. Tassa en Greenwood interpreteren nummers uit de hele Arabische wereld, met zangers uit verschillende Arabische landen. Maar het is meer dan een interessant jamproject; er zit ook daadwerkelijk een idee achter. Geen van de zangers zingt een nummer dat afkomstig is uit zijn of haar eigen land. Tassa zingt zelf op het Marokkaanse Lha Yzid Ikthar. En niet alleen de zangers leveren interessante bijdragen. De opwindende ritmesectie brengt 'Jarak Qaribak' echt tot leven.

Als gitaristen loopt het werk van Greenwood en Tassa uiteen van Midden-Oosters aandoende riffs tot subtiele kleuring met effecten en alles wat daartussenin zit. Tassa is volgens eigen zeggen blij dat Greenwood zoveel kan spelen waarvan hij niet weet hoe het moet, terwijl Greenwood veel lessen die hij als rockgitarist geleerd heeft moest afleren om de microtonale melodieën die niet een-op-een in westerse akkoordenschema's in te passen zijn. Maar het resultaat klinkt een stuk spontaner dan dat doet vermoeden. Tassa en Greenwood hebben duidelijk plezier in met elkaar spelen en dat spat aan alle kanten van 'Jarak Qaribak' af.

Inmiddels is bekend dat het duo het materiaal van het album ook live ten gehore zal brengen. Op dinsdag 7 november speelt het duo in De Vooruit in Gent. Twee dagen later Twee dagen later is Le Guess Who? in Utrecht aan de beurt. 'Jarak Qaribak' verschijnt vandaag op cd, op vinyl en digitaal. Je kunt hier naar het hele album luisteren:

zoeken
zoeken