Release van de week: Matteo Mancuso - The Journey

Vandaag verschenen: 21 juli 2023

Muzieknieuws 21-07-2023 11:38

Jong gitaartalent is er genoeg. Maar niet veel jonge gitaristen weten zo te overtuigen als de 26-jarige Italiaan Matteo Mancuso op zijn veelzijdige debuut 'The Journey'.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Mancuso's muzikaliteit komt niet helemaal uit de lucht vallen. Zijn vader Vincenzo, die trouwens de akoestische gitaar bespeelt op het afsluitende titelnummer van 'The Journey', was een veelgevraagd sessiegitarist. Toch heeft Matteo die steunverklaring niet nodig om te overtuigen. Voordat 'The Journey' verscheen waren prominente gitaristen als Steve Vai, Al Di Meola, Joe Bonamassa en Tosin Abasi al onder de indruk van zijn spel en het album laat horen dat hij ook een uitstekende componist is. 'The Journey' weet het perfecte midden te vinden tussen de composities van een Vai of een Satriani enerzijds en de sterke improvisaties van een Frank Gambale anderzijds.

Wat ook interessant is, is hoe Mancuso dat naarmate het album vordert langzaam duidelijk maakt dat hij meer is dan een rockgitarist. De eerste paar minuten van opener Silkroad doen vermoeden dat we met een typische instrumentale gitaarrockplaat te maken hebben, zij het een bovengemiddeld goede in melodisch opzicht. De subtiel fusion-achtige solo die halverwege opduikt suggereert echter al dat er hier meer aan de hand is dan alleen een vehikel voor gitaarheroïek.

Gaandeweg wordt de jazzfactor op 'The Journey' steeds prominenter. Mancuso slaat een brug tussen de rockwereld (de energie, de riffgerichte composities) en de jazz (de improvisaties, het buitengewoon warme gitaargeluid dat deels door zijn plectrumloze fingerstyletechniek komt). Bovendien gebruikt Mancuso zijn verbluffende techniek voor meer dan alleen wervelende solo's. Zijn spel staat hem ook toe om verrassende wendingen te nemen in de thema's en de riffs.

Naast een succesvol YouTube-kanaal (op het moment van schrijven heeft hij meer dan 158 duizend volgers) is 'The Journey' hopelijk de start van een succesvolle solocarrière voor Matteo Mancuso. Hij heeft de muzikale vaardigheden om een gitaarheld te worden, zowel compositorisch als speltechnisch, en een aantal van zijn voorgangers erkennen dat al. Naar verluidt kan hij nog veel meer dan hij op het album laat horen. We zijn benieuwd!

'The Journey' is vandaag op cd en lp verschenen. Daarnaast is het album digitaal te beluisteren, zoals in de Spotify-playlist hieronder:

zoeken
zoeken