In Memoriam Robbie Robertson 1943 – 2023

De legendarische gitarist-songschrijver van The Band is overleden

Muzieknieuws 10-08-2023 15:46

Robbie Robertson heeft een vol muzikaal leven geleid. Hij begeleidde Bob Dylan op een historisch moment toen deze overstapte op elektrisch gitaar en speelde zijn kenmerkende hoekige licks in The Band. Zijn spel is onderdeel geworden van het DNA van Amerikaanse rock. Robbie Robertson is overleden na een ziekbed, in bijzijn van zijn familie. Hij werd 80 jaar.

In dit In Memoriam vind je een overzichtsverhaal met legendarische video's en interviewcitaten uit het interview dat we in 1917 deden met Robbie Robertson, inclusief de download van het gehele interview. 
Elders op Gitarist.nl vind je een uitgebreid artikel 'Het beste van Robbie Robertson', specifiek over het gitaarspel en de gitaren van Robertson. 

door Erk Willemsen

Robbie Robertson schreef klassiekers als The Night They Drove Old Dixie Down, Up on Cripple Creek en The Weight. 

De legendarische muziekfilm The Last Waltz is een van de hoogtepunten in de carrière van Robertson, de avond waarin hij met zijn band The Band vijf uur lang met Bob Dylan, Eric Clapton, Muddy Waters, Joni Mitchell, Neil Young, Dr John en Van Morrison op het podium stond.

Hier gaan Robbie Robertson en Erc Clapton flink loos in hun gitaarduel. 

In 2017 hebben we Robbie Robertson geïnterviewd.
Download hier het interview

In het interview vertelde hij onder meer dat de performance met Van Morrison hem toch het meest is bijgebleven: 'Hij was fenomenaal en we speelden zijn song Caravan met alles wat we in ons hadden.'

En hij vervolgt: 'Eerlijk gezegd is alles me wel bijgebleven. We speelden Such A Night met Dr John en dat was lachen. Muddy Waters was zeker een van de hoogtepunten. En Eric Clapton, die tot op de dag van vandaag een goede vriend van me is. Ik geloof niet dat er minpunten waren. Joni was hartstikke cool en Neil Young, oh mijn God, we deden Helpless, wat een moment was dat! Hij deed het geweldig.'

'Natuurlijk waren Bob Dylan en Ronnie Hawkins er ook, de mannen met wie we zijn begonnen. Met Bob was het altijd een uitdaging: soms wisten we niet eens zeker of de songs die we hadden afgesproken ook de songs waren die we gingen doen. Je moest blijven opletten. Maar we hadden geleerd om daar mee om te gaan.”

Robbie Robertson speelde een belangrijke rol  in de productie van de film, geregiseerd door Martin Scorsese en maakte later soundtracks voor zijn films, zoals Raging Bull (1980), The Color of Money (1987), Shutter Island (2010) en The Wolf of Wall Street (2013). 

Na het uiteengaan van The Band in 1977 bouwde Robertson een solocarrière op. 

Robbie Robertson vormde al in de jaren zestig de begeleidingsband van Bob Dylan, in de periode dat hij schakelde van akoestisch naar elektrisch, wat de fans bepaald niet waardeerden. Robbie Robertson: 'Die tour van 1965 en ’66… Ik ken niemand anders in de geschiedenis van de muziek die dat heeft moeten meemaken. Het idee dat we overal in Noord-Amerika, Australië en Europa speelden, en elke avond werden uitgejouwd. Mensen gooiden dingen naar ons, bestormden het podium zelfs. Het viel niet mee. Maar ik dacht: als Bob het kan, kan ik het ook. We wisten tijdens het spelen: wij hebben gelijk en de rest van de wereld niet. Ergens halverwege de tour realiseerde ik me dat we middenin een muzikale revolutie zaten. Normaal als je wordt uitgejouwd denk je: we doen iets niet goed. Maar Bob weigerde zich aan te passen en ik kan daar alleen maar bewondering voor hebben.”

Zijn laatste opname dateert uit 2019, Happy Holidays. 

zoeken
zoeken