Release van de week: Bombino - Sahel

Vandaag verschenen: 15 september 2023

Muzieknieuws 15-09-2023 15:40

Bombino is een Tuareg, afkomstig uit de woestijnen van Niger. Hij maakt desert blues en werd ooit genomineerd voor een Grammy in de categorie wereldmuziek. Zijn nieuwe album, ‘Sahel’, werd geproduceerd door David Wrench (o.a. David Byrne) en laat de intrigerende ritmes en klanken horen die je met zijn muziek associeert.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

De man achter Bombino is gitarist-zanger Oumara Moctar en dat zijn zeer persoonlijke stijl als ‘desert blues’ wordt omschreven klopt als een bus: je hoort echo’s van oude blues (van John Lee Hooker tot Hendrix), maar dan wel met een soort bijna naïeve openheid, en je voelt gewoon de warmte van de woestijn.

Het album gaat stevig van start met Tazidert, waarna een soort slowblues volgt (Alwane) gevolgd door Aitma. In deze eerste single hoor je een lekker hoekige 6/8 onder een repeterende gitaarriff en dito zang. Een onmiskenbare blues-vibe en als je een knop omzet hoor je er zo het geijkte bluesshuffleritme onder. Maar Bombino maakt er heel wat anders van en neemt je zonder omwegen mee naar de desert, met de uitnodigende lichte sound die dit album kenmerkt.

Check hier de video van Aitma:

 

Sterke nummers zijn Si Chilan, Darfuq en Nik Sant Awanha. De kracht van de meeste tracks zit in de herhaling en je moet je je laten meeslepen in de trance van het moment. ‘Sahel’ is een album waar je met een open houding naar moet luisteren om er echt van te kunnen genieten. Zeker de moeite waard.

Check het gehele album via Spotify:

 

zoeken
zoeken