Release van de week: Indian Askin - Lonely Citizen

Vandaag verschenen: 22 september 2023

Muzieknieuws 22-09-2023 08:01

Briljante composities, schitterende gitaarrifs, verrassende beats, intense vocalen: Nelson Ayala heeft weer een meesterwerk neergezet met zijn Indian Askin. Lonely Citizen is onze Release van de Week!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

In 2016 knalde Indian Askin de Nederlandse indierockscene in met het punky debuutalbum Sea of Ethanol. Opvolger Another Round uit 2019 liet horen dat de band ook nog behoorlijk wat sonische troeven achter de hand had. In 2020 klapte de band echter uit elkaar. Er moesten eerst wat persoonlijke demonen overwonnen worden door Nelson Ayala, frontman en brein achter de band. Uit die persoonlijke as rijst nu het nieuwe album Lonely Citizen. Die gaat qua sound verder waar Another Round ophield: eclectisch en driedimensionaal. Opvallend hoe met een ‘standaard’ rock-palet altijd een nét iets afwijkend geluid wordt geschilderd. Er wordt altijd gezocht naar iets nieuws of afwijkend, zoals ze dat in Vlaanderen ook zo aangenaam kunnen. Mijn favorieten zijn de ‘Black Angels on steroïden’-achtige opener Posessed, de bluesy stomper Eleven en de funky groover I Like Boys, met heerlijk plagerige vrouwelijke vocals. (Michelle de Ruyter) 

 

Een bom onder de band. De hele wereld op pandemisch non-actief gesteld. Maar ook, het wonder dat een pasgeboren kind is. Stuk voor stuk seismische gebeurtenissen die het bestaan van Nelson ‘Chino’ Ayala’s en zijn Indian Askin deden schudden op hun grondvesten. Maar uit de scheuren sijpelde langzaam maar zeker een nieuw album, Lonely Citizen. Een tour-de-force in vorm en verhaal.

Het begon allemaal in 2020. De band plofte uit elkaar zoals alleen de beste bands dat doen: uitgeput en leeggezogen door succesvolle maar lange tours. Het was leven, maar vooral ook geleefd worden. Korte nachten, drank in overvloed. Als daaroverheen ook nog eens de leegte van een pandemie valt, weten de bandleden dat ze voorlopig uit elkaar moeten. De ijselijke stilte na een stormachtige tijd werkte als een spiegel voor de ziel.

Hergroeperen was het devies. En in het geval van Indian Askin betekent dit frontman en songwriter Nelson die verder gaat in z’n uppie - al zijn de oude vrienden uit de band nooit ver weggeweest. Wat volgde was een geruisloze periode van reflectie die duidelijkheid met zich meebracht, evenals zeeën van tijd om zich obsessief te storten op het uitbouwen van zijn studio skills. Nelson besefte des te meer dat hij maar één ding wil doen: muziek maken.

Deze heldere geest resulteert echter niet in een rustige, ingetogen plaat. Integendeel. Indian Askin klinkt feller dan ooit. Het is het geluid van een man die alles eruit spuwt. Alle spijt, demonen en gal. Lonely Citizen is soms gruizig, soms psychedelisch. Het is de soundtrack voor een beschonken nachtwandeling door een stad die niet meer als de jouwe voelt, in een leven dat misschien nooit meer hetzelfde gaat zijn.

In de openingstrack en lead single “Possessed” bezingt Nelson zijn giftige liefde voor iemand - of iets? - die overduidelijk slecht voor hem is. In het tweede nummer “Love & Light” stevent hij met volle overgave af op een doodlopende weg, in de ban van chaos, met als enige constante een gebrek aan controle. Maar waar de teksten verlies, pijn en verslaving beschrijven, voelt de muziek vaak euforisch.

“Levitate” swingt door de Latin ritmes die hij van zijn Paraguayaanse vader kent.

Zo staat de plaat dichter bij wie en wat Nelson is. We herkennen meer invloeden uit de grunge en alternatieve rock. Zeker de wat tragere nummers dreunen en dreinen door, vol diepe bassen, hoekige gitaarriffs en dissonante gitaarsolo’s. 

Op Lonely Citizen schudt Nelson ‘Chino’ Ayala depressie, verslaving en het helse gat dat Amsterdam is geworden voor goed van zich af. Het resultaat is Indian Askins meest grunge-y, groove-y en persoonlijke plaat tot nu toe. Zogezegd stortte hij zichzelf op het schrijfwerk en de productie. Peter Kriek trad op als coproducent en verzorgde, net als op de vorige twee albums, de mix en de master. Verschillende bekenden hielpen Nelson bovendien. Zo schreef The Boxer Rebellion’s Nathan Nicholson de tekst voor ‘Possessed’ en hebben o.a. Jasja Offermans, Aljo Leijdekkers en Mathias Janmaat composer credits.

Luister hier naar het hele album.

zoeken
zoeken