Release van de week: The Rolling Stones - Hackney Diamonds

Vandaag verschenen: 20 oktober 2023

Muzieknieuws 20-10-2023 13:20

The Rolling Stones zijn terug - en hoe! 'Hackney Diamonds' is het 24e studioalbum van de Stones en het eerste in 18 jaar. Fans hebben veel geduld moeten hebben, maar het lijkt het wachten waard geweest te zijn. De Stones klinken rauw en ongedurig, soms haast punky, en Mick Jagger zingt de sterren van de hemel. In het decembernummer van Gitarist, dat 16 november verschijnt, besteden we in een feature uitgebreid aandacht aan de Greatest rock 'n' roll band in the world, met o.a. de 10 beste Stones-riffs aller tijden en een Keith Richards-riffworkshop!

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Als we zeggen dat ‘Hackney Diamonds’ vol staat met jarentachtigrock, bedoelen we in dit geval dat Rolling Stones-frontman Mick Jagger al tachtig is. Zo’n zestig jaar na hun eerste single en veertig jaar nadat de New York Times naar verluidt het overlijdensbericht voor Keith Richards klaar had staan, blijken de Stones nog voldoende noten op hun zang te hebben, al hoeven ze al lang niets meer te bewijzen.

Op ‘Hackney Diamonds’ horen we de laatste opnames van de oorspronkelijke Stones-drummer Charlie Watts, die twee tracks voor het album ingespeeld had toen hij in 2021 overleed. Op een van beide, Live By The Sword,  horen we ook nog de originele bassist, Bill Wyman. Het zijn de eerste studio opnames met de oorspronkelijke ritmesectie die we te horen krijgen sinds ‘Steel Wheels’ uit 1989.

Op ‘Hackney Diamonds’ werken de Stones samen met de 32 jaar oude producer Andrew Watt, die recent ook actief was voor Iggy Pop, Ozzy Osbourne en Eddie Vedder. Watt wordt op de eerste drie tracks genoemd als medecomponist en het is pas de zevende keer in zestig jaar dat Jagger en Richards songwritingcredits delen met een derde persoon. Of het nu aan Watts bijdragen ligt of aan de vastberadenheid van de band om ijzersterk te eindigen, het nieuwe album bewijst dat het veel te vroeg is om de Stones af te schrijven.

‘Hackney Diamonds’ is een typisch Stones-album, ondanks prominente gastrollen van Elton John, Lady Gaga, Stevie Wonder en Paul McCartney. De samenwerking tussen Ronnie Wood en riffmeister Keith Richards is betoverend, terwijl Mick Jagger ook op drie tracks gitaar speelt. Mess It Up brengt ons terug naar de disco-Stones, maar dan beter dan op ‘Some Girls’ uit 1978, en we horen Wood en Richards zelfs met succes hun versie doen van Nile Rodgers. Dreamy Skies is een countrynummer zoals alleen de Stones dat kunnen, met resonatorgitaar, een cleane Tele en lapsteelsounds; het tegenovergestelde van over-geprogrammeerde, synthetische auto-tunepop.

En eindelijk hebben de Stones dan toch Muddy Waters’ compositie Rolling Stone Blues opgenomen. Om dit zo te doen moet je, net als Mick en Keith, een leven lang samen de blues gehad hebben.

‘Hackney Diamonds’ verscheen bij Polydor.

 

zoeken
zoeken