Marr's Guitars

De gitaren en bassen van Johnny Marr in boekvorm

Muzieknieuws 31-10-2023 09:59

Het is niet de eerste keer dat een verzameling instrumenten in boekvorm verschijnt, maar het nieuwe boek over de collectie van Johnny Marr is wel een hele fraaie. Een aanrader voor liefhebbers van Marr én van vintage instrumenten.

Johnny Marr ken je natuurlijk van Electronic, The Smiths, The Pretenders, The Cribs, The The, Modest Mouse, zijn solowerk en als naamgever van een bijzondere en bijzonder populaire Fender Jaguar. De laatste heeft natuurlijk een speciale plek in het grote, zware boek.Wat vooral opvalt zijn de prachtige foto's en detailfoto's in het boek. We zien de gitaren en bassen voor versterkers opgesteld, er zijn prachtige foto's van details, craquelé in de lak en bijzondere eigenschappen. Daarnaast zijn er diverse foto's afgebeeld van Johnny live met zijn gitaren en Souldier straps. Alle gitaren hebben een functie gehad in Marr's loopbaan en per instrument vertelt hij een kort verhaal en lees je op welke songs je ze hoort. Het boek bevat een lang interview met Marr, dat in drie delen door het boek is verspreid.Onder de gitaren zien we onder meer zijn eerste Les Paul, die hij verkocht en later terugvondt, de gitaren die hij aan Noel Gallagher gaf, die er vervolgens wereldhits mee schreef en twee fraaie oude Precision Bassen. Het gaat van zijn eerste Gretsch Super Axe, via de bekende zwarte Rickenbacker naar zijn iconische 355. Er komt een Epiphone Casino voorbij, diverse Strats en Teles, een dubbelnek-Rickenbacker en diverse Gibson 12-strings. Ook de liefhebber van akoestische gitaren kan smullen van oude Epiphones, Martins en de Ovation, die hij live gebruikte.Tijdens de eerste schrijfsessie met Modest Mouse ontdekte Marr de Jaguar en dat is sindsdien zijn grote liefde. Hij paste de gitaar met zijn technicus op allerlei manieren aan en dit model is inmiddels zeer populair als Fender Johnny Marr Signature Jaguar. Het zal je niet verbazen dat er veel oude en nieuwe Jags voorbijkomen.

Marr's Guitars - een titel waarvan Johnny zegt dat hij hem wel móest gebruiken - is een prachtige tijdsbesteding in de donkere zondagen van komende winter. Een aanrader.

Het Engelstalige boek kost €59,95 en is te bestellen bij iedere fysieke en online boekhandel. Wil je meer zien en horen van Johnny en zijn gitaren? Check dan zeker deze prachtige aflevering van That Pedal Show, waarin veel van zijn gitaren voorbij komen:

zoeken
zoeken