Release van de Week: Dool - Visions Of Summerland

Vandaag verschenen: 24 november 2023

Muzieknieuws 24-11-2023 12:52

Twee dagen voor kerst had Dool vorig jaar een bijzonder optreden in de monumentale Arminiuskerk in hun thuisstad Rotterdam. Het optreden is opgenomen en verschijnt vandaag onder de titel 'Visions Of Summerland (Live At Arminius Church Rotterdam)'.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

De setting, de omstandigheden en zeker ook de tijd van het jaar: alles aan het optreden van Dool in de Arminiuskerk is bijzonder. De donkere dagen voor kerst passen qua sfeer uitstekend bij de duistere rocksound van het Rotterdamse vijftal, die ergens tussen post-rock, gothic rock en doommetal in ligt. Verder staat 'Visions Of Summerland' in het teken van het vertrek van Micha Haring. De drummer van het eerste uur liet de band eerder dat jaar weten de band om privéredenen te verlaten. Hij stopt op een hoogtepunt; de band laat zelf weten dat het optreden dat hier te horen is misschien wel hun beste tot dusver is.

Wat ook opvalt is hoe goed het geluid is. Optreden in een kerk heeft vaak als nadeel dat je met een enorme dosis natuurlijke galm te maken hebt, zeker met een powerhitter als Haring achter de drums, maar daar is op 'Visions Of Summerland' niets van te horen. Verder is een bezetting met drie gitaristen - Raven van Dorst, Nick Polak en Omar Iskandr - een uitdaging voor een mixer, want je kunt niet zomaar de gitaren hard links en rechts pannen. Op zich is dat wel gebeurd met twee van de gitaren. De derde laag, die vaak voor een flinke dot extra sfeer zorgt, is daar op verschillende manieren creatief tussenin geplaatst.

Bij de muziek van Dool is het ook belangrijk dat de balans tussen de gitaren in orde is, want de band is geniaal in het stapelen van partijen. Vaak spelen de drie gitaristen met verschillende maten van vervorming en ook toffe twee- of driestemmige harmonieën versterken de sfeer van de muziek aanzienlijk. Het is een boeiende gitaarpuzzel waar hoorbaar over nagedacht is, maar die tegelijkertijd een spontane indruk maakt. Alsof het sowieso wel zo geklonken zou hebben.

Micha Haring zal gemist worden. Met zijn relatief droge sound en strakke, krachtige partijen gaf hij Dool altijd een steviger randje dan veel andere bands in het meer occulte segment van het rockgenre. Bovendien klikt zijn spel heel goed met dat van bassist JB van der Wal. Met zijn tweeën klinken de heren als een massieve basis waarop de drie gitaristen zorgeloos hun arrangementen in elkaar kunnen weven. Hopelijk werkt het net zo goed met Harings opvolger.

De tracklisting bevat bijna alle nummers van Dools tweede album 'Summerland' (2020), aangevuld She Goat en Oweynagat van hun fantastische debuut 'Here Now, There Then' (2017) en hun interpretatie van de Killing Joke-klassieker Love Like Blood. Er is altijd wel iets te klagen over de nummerkeuze op een livealbum - zelf denk ik dat het loodzware, bijna apocalyptische Vantablack goed gewerkt zou hebben in de setting - maar feit is dat de band gewoon waanzinnig goed klinkt op 'Visions Of Summerland'. Sommige van de toffe zangharmonieën van de albums sneuvelen live, maar dat maakt Van Dorst meer dan goed met een buitengewoon intense zangperformance.

Weinig nieuwe albums zullen zo goed bij de donkere dagen van december passen als 'Visions Of Summerland'. Het album verschijnt vandaag op vinyl en dubbel-lp. Verder is het album digitaal te beluisteren op de Dool Bandcamp en de Spotify-playlist hieronder:

zoeken
zoeken