download (1)

Release van de Week: Ella Zirina - Unraveler

Vandaag verschenen: 1 december 2023

Muzieknieuws 01-12-2023 14:41

Ella Zirina's voor een Edison genomineerde debuutalbum 'Intertwined' is nog geen jaar uit, maar vandaag verschijnt al haar eerste sologitaaralbum 'Unraveler'.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Stilzitten is geen optie voor Ella Zirina. De vanuit Amsterdam opererende Letse gitariste bracht in maart het album 'Intertwined' uit met haar trio, vandaag staat in het teken van de release van 'Unraveler' en intussen is ze ook bezig met een trio-album dat begin komend jaar moet verschijnen. Wellicht is de logische aanname in jazzkringen dat er dan veel ruimte is geweest om in verschillende settings te improviseren, maar Zirina excelleert juist in herkenbare melodieën en sterke composities en arrangementen. Dat is op 'Unraveler' niet anders. Ongeveer de helft van het album bestaat uit composities van Zirina, aangevuld met een aantal covers en een afsluitende improvisatie, die ook een duidelijke lijn en spanningsopbouw heeft. De Billy Strayhorn-compositie A Flower Is A Lovesome Thing stond ook al op 'Intertwined', maar deze versie voor sologitaar klinkt een stuk intiemer.

Eigenlijk doet het Zirina tekort om haar alleen maar als jazzgitarist te bestempelen. Op 'Intertwined' waren al duidelijke folkinvloeden te horen en nu haar gitaar het enige instrument is dat de muziek moet dragen, komt die kant van haar spel nóg duidelijker naar voren. Zirina's compositorische benadering lijkt ook een interesse voor klassieke muziek te verraden. Het is ook maar goed dat Zirina zo breed georiënteerd is, want anders zou een album met alleen gitaar snel saai worden. 'Unraveler' duurt echter een kleine veertig minuten en verveelt in die tijd geen seconde.

Dat komt ook deels doordat Zirina niet halsstarrig vasthoudt aan het format van één gitaarspoor. Daar bestaat het merendeel van 'Unraveler' weliswaar uit, maar juist daardoor is de impact des te groter als er wel een tweede spoor bij komt. De meest opvallende daavan is de fuzzy gitaar die tegen het einde van Etude 7ths door de linkerspeaker klinkt. De intensiteit van het stuk komt echter een flink stuk eerder al door de opvallend stevig aangeslagen akkoorden. 2607 is dan weer een prachtig akoestisch fingeripckingstuk. Zirina's zeer spannende uitvoering van de traditional Black Is the Colour (Of My True Love's Hair) is een hoogtepunt. Het begint met prachtig heldere flageoletten en ontaardt in een langzaam ontvouwende melodie temidden van steeds intenser akkoordenwerk. Aan het einde komen de flageoletten weer terug.

De gitaar die Zirina voor het gros van haar werkt is vrij atypisch voor een jazzsetting: Een Gibson DG-335 Dave Grohl signature. "Dat was mijn eerste gitaar", legt ze uit in het interview dat we in Gitarist 391 (oktober 2023) met haar hadden. "Ik zou wat vaker naar gitaarwinkels moeten gaan om mijn droomgitaar te vinden. Maar het is prima zo: het is leuk om op een rare gitaar te spelen. Hij kan heel goed klinken." Je kunt het volledige interview teruglezen door op de downloadlink bovenaan dit artikel te klikken.

'Unraveler' is verdeeld over 3 dagen opgenomen in Wisseloord Studios in Hilversum en verschijnt vandaag exclusief via digitale kanalen. Beluister het album nu in de Spotify-playlist hieronder:

zoeken
zoeken