King of Twang Duane Eddy overleden

Riffs op de lage snaren met veel reverb waren zijn handelsmerk

Muzieknieuws 03-05-2024 10:57

Dinsdag overleed Duane Eddy op 86-jarige leeftijd. De ‘King of Twang’ was een invloedrijke pionier van de rockgitaar en inspireerde gitaristen als George Harrison, Bruce Springsteen en talloze anderen.

foto: Future

In een verklaring geciteerd door Variety, zeiden Eddy's vertegenwoordigers: "Duane inspireerde een generatie gitaristen over de hele wereld met zijn onmiskenbare 'twang' geluid.

"Hij was de eerste rock ‘n’ roll gitaargod, een bescheiden en geweldig mens. Hij zal enorm gemist worden."

De Grammy-winnende gitarist had een enorme catalogus met hits op zijn naam staan, met nummers als Rebel Rouser, Moovin' And Groovin' en het thema van Peter Gunn, en inspireerde generaties rockgitaristen met een kenmerkend geluid dat een tijdperk definieerde.

Eddy werd bekend om zijn riffs op de lage snaren van de gitaar. In 2011 vertelde hij Gitarist hierover:

“Ik had een paar sessies gedaan en realiseerde me dat de lage snaren op opnames veel krachtiger klonken dan de hoge, dus dat werd mijn stijl. Hoewel ik op Moovin’ And Groovin’ (Eddy’s eerste hit uit 1958) zowel hoog als laag speelde, had ik toen al een voorkeur voor de lage snaren omdat ze veel vetter klonken.”

Zijn eveneens karakteristieke reverbsound werd gecreëerd door producer Lee Hazlewood, die een 8000-liter watertank als echokamer gebruikte.

Duane Eddy’s favoriete gitaar was een 1957 Gretsch 6120 Chet Atkins. Hij gebruikte ook een zessnarige Danelectro basgitaar. Later had hij diverse signature gitaren bij Gretsch en Gibson, waaronder ook een Gretsch G6120TB-DE Duane Eddy 6-string bass. Zijn versterker van keuze was een gemodificeerde Magnatone.

In 2011 sprak Gitarist met Duane Eddy. Je kunt hier het hele interview terug lezen.

zoeken
zoeken