Fender lanceert Susan Tedeschi Telecaster

De signature is gebaseerd op haar 1993 American Standard met TBX tooncircuit

Muzieknieuws 21-06-2024 12:20

Fenders signature Telecaster voor Susan Tedeschi, afgewerkt in Aged Caribbean Mist met een schildpad slagplaat, is het evenbeeld van haar originele Tele – wel echter zonder de handtekeningen van BB King, Herbie Hancock en anderen...

Als je kijkt naar de prachtige Aged Caribbean Mist afwerking en de vierlaagse schildpad slagplaat, zou je zweren dat dit dezelfde elektrische gitaar is die Tedeschi gebruikt als frontvrouw van de Tedeschi Trucks Band.

Er zijn natuurlijk een paar belangrijke verschillen. Dit nieuwe model draagt niet de handtekeningen van BB King, Herbie Hancock, John Lee Hooker en anderen. Hij is echter wel voorzien van Tedeschi's handtekening op de achterkant van de kop en de halsplaat is gegraveerd met een adelaar.

Belangrijk is dat deze gitaar nieuw gevoicete singlecoilpickups heeft. En dat ze zijn aangesloten op een in de fabriek geïnstalleerd TBX tooncircuit, dat de laatste jaren enkel als modificatie verkrijgbaar was – op Fenders American Standard Series-modellen uit begin jaren 90 was de TBX standaard.

Belangrijke kenmerken van de Tedeschi Tele zijn de massief elzenhouten body en de geschroefde esdoorn hals met een slanke C-profiel, dezelfde vorm als van de originele gitaar.

De hals is voorzien van een ‘slab’ palissander toets met een radius van 9,5 inch en 22 medium jumbofrets. Qua hardware hebben we een string-through-body Tele brug met zes blokstalen zadels en een set afgesloten stemmechanieken, beide in nikkel/chroom, met bijpassende geribbelde bedieningsknoppen met vlakke bovenkant.

De toonregelaar is een gestapelde 250 kohm/1 megaohm potentiometer met een klikstand halverwege. Van stand 1 tot 5 werkt hij als een standaard toonregeling, voorbij dat punt wordt het TBX tooncircuit geactiveerd en wordt er geleidelijk meer treble, bass en presence toevoegt aan je geluid. Het systeem is passief, dus een batterij is niet nodig.

Meer informatie vind je op de site van Fender.

zoeken
zoeken