Jimmy Rosenberg in Paradiso

aangrijpende voorpremière van de film

Muzieknieuws 14-03-2007 16:11

De documentaire ‘Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent’ van Jeroen Berkvens beleefde op maandag 5 maart een aangrijpende voorpremière in Paradiso in Amsterdam, met een optreden van het supertalent Jimmy Rosenberg zelf.

De film werd op een groot doek vertoond voor een volle zaal, die voor de gelegenheid met stoelen was gevuld. De nu 26-jarige zigeunergitarist Jimmy Rosenberg, een neef van Stochelo van het fameuze Rosenberg trio, werd als jonge tiener al gezien als de enige echte opvolger van zigeunerjazzlegende Django Reinhardt. We zien ontroerende fragmenten van de piepjonge Jimmy, die onder andere bij Han Reiziger met de tong uit zijn mond de sterren van de hemel speelt. Het ging echter faliekant mis met de gevoelige en psychisch instabiele Rosenberg, die op het eindpunt van de documentaire dan ook in de psychiatrische kliniek Alexianen in Brussel zit.

Tien jaar nadat hij als 15-jarige een miljoenencontract met Sony tekende en over de hele wereld met groten als Stephane Grapelli, Les Paul en George Benson speelde, vecht Jimmy met zichzelf, zijn heroïneverslaving (waardoor Sony het contract opzegde) en zijn verleden. Het werd een gedenkwaardige avond in Paradiso, omdat Jimmy Rosenberg zelf aanwezig was om na de vertoning van de documentaire een virtuoze en emotionele set te spelen, samen met zijn broer Nomi op slaggitaar en Arnoud van den Berg (o.a. bekend van de band Cuban Heels) op contrabas. De impact hiervan was des te groter, omdat de zaal net zijn ontsporing en de pogingen om er weer bovenop de komen op het witte doek had gevolgd.

In feite is het een meeslepend en tragisch verhaal van een groot talent en zijn nauwe familiebanden (Jimmy’s dominante vader Mackie, zijn steun en toeverlaat, ging voor acht jaar de gevangenis in toen Jimmy een jaar of 17 was, wegens de moord op zijn schoonzoon), die tevens een zware last vormen. De muziek blijft echter van een uitzonderlijk niveau en de film is alleen daarom al een absolute must voor iedere gitaarliefhebber.

Gitarist vroeg contrabassist Arnoud van den Berg, die Rosenberg op de dag van het optreden voor het eerst ontmoette, hoe het was om met zo’n groot talent samen te spelen:
“Chaotisch, maar erg prettig en soepel. Het was voor mij een droom die uitkwam, want ik vond Jimmy altijd al de allerbeste, op Django na misschien. We hebben ’s middags wat gespeeld in de kleedkamer en een soundcheck gedaan, maar niet echt tot in de details gerepeteerd, want dat past niet bij de muziek. Het gaat allemaal heel los en er hangt een hele entourage omheen, waar Jimmy ontzettend aardig voor is. Het is gewoon een gouden gozer. Met de steun van Toni Williams en zijn vader Mackie, die voor Jimmy onontbeerlijk is, kan hij weer heel groot worden. Laten we het hopen en er met z’n allen alles aan doen.”

‘Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent’ is (beperkt) te zien in de volgende filmtheaters: Amsterdam – Het Ketelhuis & Rialto, Arnhem – Focus Filmtheater, Den Bosch – Verkadefabriek, Filmhuis Den Haag, Filmtheater Hilversum, Nijmegen – Lux en Utrecht – Louis Hartlooper Complex.

zoeken
zoeken