15e Crossing Border Festival

Uiteenlopende gitaarklanken

Muzieknieuws 19-11-2007 22:59

Afgelopen zondag is de vijftiende editie van het Crossing Border Festival in Den Haag begonnen. Het festival, dat bekend staat om zijn veelzijdige programmering waarbij muziek en literatuur gecombineerd worden, vindt plaats in Koninklijke Schouwburg en duurt nog tot zaterdagavond 24 november.

De eerste dagen richt het festival zich voornamelijk op literatuur en theater, de laatste drie dagen staan vooral in het teken van muziek. Hierbij enkele optredens die je volgens Gitarist niet mag missen!

Donderdag 22 november
De donderdag wordt geopend door de jonge Haagse band Johnny’s Landing, dat al in het voorprogramma van Razorlight stond. De lichtvoetige rock van het drietal wordt gekenmerkt door de zang en het open gitaargeluid van zangeres/gitariste Dominique. Direct na dit optreden begint de Belgische singer-songwriter Flip Kowlier, die bekend staat om zijn plat West-Vlaamse teksten. In eigen land verwierf hij met zijn romantische liedjes al een flinke populariteit.

Later die dag doet de Nederlandse singer-songwriter Spinvis een optreden dat volgens de programmakrant van Crossing Border ‘een voorlopige afsluiting van een periode’ is. In augustus kwam het album ‘Goochelaars en Geesten’ uit van deze eigenzinnige muzikant, die door zijn moeder gewoon Erik de Jong genoemd wordt. Nog voor hij zijn laatste noten gespeeld heeft, begint in een andere zaal de Malinese gitaarvirtuoos Afel Bocoum met zijn band Alkibar. Al vanaf zijn dertiende speelde Bocoum in de band van de inmiddels overleden afro-bluesheld Ali Farka Touré. Deze bluesy invloeden zijn nog steeds duidelijk in het warme gitaarspel van de Malinees te horen.

’s Avonds staat de Engelse psychedelische folkrockband Kula Shaker als een van de hoofdacts op het programma. Voor het eerst sinds de band er in 1999 (tijdelijk) mee stopte, bracht de formatie rond zanger-gitarist Crispian Mills dit jaar weer een album uit, getiteld ‘Strangefolk’. De dag wordt afgesloten door de experimentele folkrockformatie Akron/Family uit New York, dat er een improviserende manier van spelen op na houdt.

Vrijdag 23 november
De vrijdag staat vooral in het teken van de twee themapodia: op Stage 1 is het ‘Scottish Night’ en op Stage 2 spelen enkel IJslandse artiesten, die geselecteerd werden door de IJslandse schrijver Sjón. Op het Schotse podium worden muziek en cultuur verweven zoals dat alleen op Crossing Border gebeurt. Schotse artiesten als voormalig The Delgados zangeres-gitariste Emma Pollock treden op met Schotse auteurs. Onder deze artiesten zijn ook multi-instrumentalist Malcolm Middleton en Aiden Moffat, ooit samen de kern van Arab Strap. Ook Mike Heron van de legendarisch Incredible String Band treedt op. Zij waren van grote invloed op onder andere Bob Dylan, Paul McCartney en Robert Plant.

Op het IJslandse podium, ‘Badstofa’ geheten, worden muziek en literatuur meer afgewisseld dan vermengd. Zo brengt bijvoorbeeld Ólöf Arnalds haar ingetogen singer-songwriterliedjes ten gehore. Op het reguliere programma staat onder andere de Canadese supergroep The New Pornographers, rond zanger-gitarist Carl Newman, die powerpop in de stijl van bands als Cheap Trick en The Cars spelen. Later op de dag zal de Zweedse singer-songwriter Emil Svanängen als Lonely, Dear optreden. De Zweed toverde zijn zolderkamerliedjes om naar soulvolle folkrock met band. Afsluiter van de dag is Hugh Cornwell, voormalig frontman van de Britse punkformatie The Stranglers.

Zaterdag 24 november
De slotdag van het festival wordt in de grote zaal geopend door de Amerikaanse avant-gardistische singer-songwriter Vic Chesnutt met zijn band. Elders wordt de dag geopend door de geweldige Amerikaanse indie rockband Buffalo Tom, rond zanger/gitarist Bill Janovitz; een ijzersterk begin. Later op de avond geeft punkrockicoon Patti Smith acte de présence, die naast haar optreden ook een lezing geeft. Ondanks dat Smith een icoon is van de punk, doet ze het zelf inmiddels wat rustiger aan met gitaarrock in de stijl van The Velvet Underground. In de grote zaal wordt het festival afgesloten door de Amerikaanse singer-songwriter Andrew Bird. Ongeveer tegelijkertijd speelt ook de door Peter Gabriel ontdekte Amerikaanse singer-songwriter Joseph Arthur.

Halverwege de avond speelt de uit Wales afkomstige psychedelische rockband Super Furry Animals voor het eerst in lange tijd een show, aan de vooravond van hun optreden in de Amsterdamse Melkweg. Eerder dit jaar was voorman Gruff Rhys al solo te bewonderen in ons land. Aan de Amerikaanse garagerockband Black Rebel Motorcycle Club tenslotte de eer om het festival op spectaculaire wijze af te sluiten.

Kijk voor het volledige programma en meer informatie op:
www.crossingborder.nl/programma
zoeken
zoeken