EuroSonic en Noorderslag 10, 11, 12 januari

50 Jaar Nederpop officieel van start

Muzieknieuws 09-01-2008 18:01

Van donderdag 10 januari tot en met zaterdag 12 januari vindt in Groningen weer EuroSonic en Noorderslag plaats. De organisatie is er zoals dat heet ‘klaar voor’, de bands en acts ook. EuroSonic en Noorderslag zijn al weken uitverkocht. Naast de vele optredens van bands en artiesten vinden er ook veel seminars plaats en is het de aftrap voor muzikale activiteiten. Zo kondigt het Natonaal Pop Insituut (NPI) 50 Jaar Nederpop aan op Noorderslag.

In 2008 is het 50 jaar geleden dat de single Rock Little Baby Of Mine van The Tielman Brothers de geboorte van de Nederlandse rock & roll inluidde. Kortom, in 2008 bestaat de Nederlandse popmuziek een halve eeuw. Om deze mijlpaal te vieren en stil te staan bij het verleden hebben diverse media, (belangen)organisaties en platenmaatschappijen de handen ineengeslagen en een groot aantal initiatieven ontplooid. NPS, Muziek Centrum Nederland, Buma Cultuur, Noorderslag, OOR, Fonos.nl/Beeld en Geluid en Universal Records zullen zich in 2008 eendrachtig inzetten om van 50 Jaar Nederpop een succes te maken.

De officiële aftrap van 50 Jaar Nederpop vindt plaats tijdens het Noorderslag-seminar in de Groningse Oosterpoort op vrijdag 11 januari om 15.00 uur. Tijdens een speciale persconferentie in de Patio (host: Henk Westbroek) zal het bestuur van de stichting 50 Jaar Nederpop zich presenteren, zijn doelstellingen formuleren, het logo bekend maken en de vele spectaculaire plannen voor het popjaar 2008 ontvouwen. Daarnaast wordt aan de hand van de eerste Tielman Brothers-single nog eens de ontstaansgeschiedenis van de Nederpop geschetst.

Vooraf en aansluitend op de presentatie is er een ‘interviewcarrousel’ met diverse sleutelfiguren uit de vijftigjarige historie van de Nederpop. Zij zullen één voor één praten over hun rol in de Nederpopgeschiedenis en hun visie geven op het Nederlandse popklimaat van toen en nu. Aan tafel zitten: Jerney Kaagman (Earth And Fire), Peter Koelewijn, Henk Hofstede (Nits), Pim Kops (De Dijk), Ernst Jansz (Doe Maar, CCC Inc.), Def P (Osdorp Posse), Jan Akkerman (o.a. Focus, Brainbox), Andy Tielman (Tielman Brothers) en Spinvis.

EuroSonic en Noorderslag
EuroSonic en Noorderslag is een festival tijdens de avond en nacht, en een muziekconferentie gedurdende de dag. Met meer dan 2.200 professionele deelnemers is het het grootste evenement van Europa. Dit jaar treden er 220 bands en acts op op het festival.

Vorig jaar trok EuroSonic/Noorderslag 15.050 bezoekers uit 29 landen. Maar liefst 24 radio stations deden verslag van de activiteiten op de 33 podia die het festival groot is.

Een greep uit de bands die dit jaar te zien zullen zijn: Moke, C-Mon & Kypski, Room Eleven, Voicst, The Girls, Hospital Bombers, The Hot Stewards, Shane Shu, Klaske Oenema, Lolly Jane Blue, The Sugarettes, Gram en Bonne Aparte.

Je kunt de programma's hiernaast downloaden van de verschillende dagen. Ook vind je een pdf van het programma van het Noorderslag seminar op 10, 11 en 12 januari.

Meer informatie vind je op de website van EuroSonic/Noorderslag, www.noorderslag.nl.
zoeken
zoeken