In memoriam Jeff Healey

Canadese muzikant en dj overleden op 41-jarige leeftijd

Muzieknieuws 04-03-2008 17:30

Deze maand staat de release van zijn nieuwe bluesrockalbum Mess Of Blues gepland, maar hij mocht dat niet meer meemaken. Gitarist Jeff Healey, geboren op 25 maart 1966, is zondag 2 maart in een ziekenhuis in zijn woonplaats Toronto aan kanker overleden.

Het bluesrockalbum 'See The Light' van Jeff Healey en zijn band was in 1988 een prima debuut, maar met zijn unieke speelstijl en wervelende optredens zorgde Healey voor opschudding in de gitaarwereld. Blind sinds zijn derde jaar als gevolg van een zeldzame vorm van kanker aan het netvlies, leerde Healey zichzelf al jong gitaarspelen door de gitaar plat op zijn knieën te leggen en met de vingers van zijn linkerhand de snaren in te drukken. Later pakte hij ook de trompet op en werd hij een verwoed verzamelaar van 78-toeren platen, waarvan hij er bij zijn overlijden enkele tienduizenden bezat.

De blueswereld leerde hem kennen als een livemuzikant bij uitstek, die eigen werk, maar ook bekende songs als Roadhouse Blues (The Doors; luister naar zijn uitvoering op de soundtrack van de film Roadhouse uit 1989), White Room (Cream) of While My Guitar Gently Weeps (The Beatles), naar grote hoogten wist te tillen. Zijn talent ontging zijn beroemde collega’s niet en hij deelde het podium met o.a. Albert Collins, Stevie Ray Vaughan, B.B. King, Ian Gillan en George Harrison. Met zijn Band toerde hij in 1991 als voorprogramma van ZZ Top de wereld rond.

Healey verkoos halverwege de jaren negentig de rustigere jazzscene boven de hectische rockwereld. In en om Toronto was hij veelvuldig te zien als gitarist en als trompettist in oude stijl jazzbands. Bovendien presenteerde hij voor twee radiostations jazzprogramma’s, waarin zijn eigen platencollectie centraal stond.

Healey heeft zijn hele leven lang tegen kanker gevochten. Begin vorig jaar is hij diverse keren geopereerd en herstelde hij aanvankelijk zo goed dat er voor dit jaar toch weer plannen waren voor een bezoek aan Europa, met optredens in Nederland, Duitsland en Engeland. 'Mess Of Blues', aangekondigd door het Duitse label Ruf Records, is zijn eerste bluesrockalbum in acht jaar. Healey laat een vrouw en twee kinderen achter.
zoeken
zoeken