Oghene Kologbo naar Nederland

Afrikaanse gitaarlegende op CrimeJazz-avonden

Muzieknieuws 02-04-2008 22:50

De Afrikaanse gitaarlegende Oghene Kologbo, die jarenlang de rechterhand was van Fela Kuti, komt in het weekend van 26 en 27 april met de band World Squad naar Nederland voor optredens in Amsterdam en Rotterdam.

Oghene Kologbo werd in 1957 geboren in Warri, Nigeria. In zijn tienerjaren speelde hij al tenorgitaar (maar ook bas- en ritmegitaar) bij de revolutionaire Afrobeat-meester en Nigeriaanse superster Fela Kuti. In de jaren ’80 en ’90 speelde hij met Roots Anabo en toerde hij met King Sunny Ade, Tony Allen en Brenda Fosse. Sinds 1978 woont Kologbo in Berlijn, waar hij in 2005 ging werken met Afrobeat Academy. In september 2007 verscheen hiervan de cd ‘Remember Fela Anikulapo Kuti’.

CrimeJazz (‘Words, Poetry and Beyond’) is een eigentijds programma waarin diverse vormen van gesproken woord afgewisseld worden met hiphop, folk, nu-soul, jazz en aanverwante muziek. Zes keer per jaar vindt er een editie plaats in Rotown in Rotterdam en in hetzelfde weekend op een wisselend podium ergens anders in het land.

Deze keer staan op het programma: schrijver Abdelkader Benali, zangeres Moon Baker (Candy Dulfer’s Funky Stuff), Glenn de Randamie (alias rapper Typhoon) en de Congolese schrijver Alain Mabanckou.

• zaterdag 26 april, Bitterzoet, Amsterdam (21.00 uur)
• zondag 27 april, Rotown, Rotterdam (20.15 uur)

crimejazz.com
zoeken
zoeken