Andy McKee naar Nederland

Fingerstyle-gitarist van grote klasse

Muzieknieuws 26-04-2008 14:05

Andy McKee (29, woonachtig in Kansas, USA) is een akoestisch fingerstyle-gitarist van zéér grote klasse. Als je op YouTube tussen de ruim één miljoen tot bijna dertien(!) miljoen views scoort, dan kan je echt wel spreken van een nieuwe ster aan het akoestische firmament! Andy komt eindelijk naar Nederland om zijn kunsten te vertonen: 30 mei in Theater Concordia, Den Haag en 31 mei in Theater Zinin, Nijverdal.

in Winfield. Hij werd kort daarop uitgenodigd om in Taiwan te komen spelen en kreeg daar een contract voor zijn eerste cd. Hij speelde toen nog maar net negen jaar gitaar. Voor zijn dertiende verjaardag vroeg hij een akoestische gitaar, omdat hij na het zien van Eric Johnson wist dat dát het instrument was dat hij wilde bespelen.

Door véél te spelen en veel te luisteren naar, o.a. Michael Hedges, Billy McLaughlin (niet te verwarren met snarentechneut John!), Eric Johnson en Don Ross, ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Een melodieuze, strakke stijl met een percussieve aanslag gemixt met lange, volle akkoorden. Zijn nummers spreken een eigen taal en de melodieën blijven meteen hangen als een bekend liedje.

In 2005 werd Andy ingelijfd bij het kleine Canadese label Candyrat, waar ook Don Ross zijn akoestische ei kwijt kan. Samen hebben de heren al heel wat concerten op hun conto staan. Don Ross speelt fors en energiek en Andy zorgt voor de wat melodieuzere inbreng, een prachtige combinatie. Door YouTube is Andy McKee echt goed bekend geworden en dankzij de enorme aantallen views die hij scoort is er nu ook een vergoedingsregeling van de bekende website voor hem geregeld.

McKee’s werkgitaar is een Avalon, maar hij speelt ook op een Lance McCollum baritongitaar en een harpgitaar van Ron Spillers, die hij kocht van harpgitaargoeroe Stephen Bennet. Dat Andy inmiddels leuk rondkomt van zijn kunsten op de akoestische gitaar mag duidelijk zijn. Zijn versterkers koopt hij rechtstreeks van Pendulum; en die hanteren prijzen die echt alleen maar voor profs zijn weggelegd!

Wie wil zien en horen wat je op een akoestische gitaar allemaal voor moois kan doen, moet de laatste twee dagen van mei zeker vrijhouden om af te reizen naar Den Haag of Nijverdal.

Hier uiteraard alvast een voorproefje van YouTube:

zoeken
zoeken