Nacht van de Nederpop

Themaweek Beat Behind the Dykes

Muzieknieuws 26-04-2008 14:19

De Nederlandse popmuziek bestaat vijftig jaar. In 1958 werd de aftrap gegeven door de Indisch-Nederlandse Tielman Brothers met hun single ‘Rock Little Baby Of Mine’. Geschiedenis TV presenteert Beat Behind the Dykes, een thema-week met het beste van een halve eeuw Nederpop, en op 3 mei zendt NPS de Nacht van de Nederpop uit.

Van de Tielman Brothers tot dj Tiësto, van Cuby and the Blizzards tot Urban Dance Squad, van Peter en zijn Rockets tot Doe Maar: in samenwerking met een groot aantal popkenners selecteerde Geschiedenis TV een reeks hoogtepunten uit de nationale popgeschiedenis. Met onder meer een optreden uit 1963 van Johnny & his Cellar Rockers (met een 17-jarige Jan Akkerman) en geweldige afleveringen van popprogramma’s uit de jaren ’60 als MoefGaGa en Beat It, Jonge Helden, Van Oekel’s Discohoek en Loladamusica.

Verder o.a. de documentaires Rocking Ramona (over het ontstaan van de Nederlandse rock ’n roll) en De Legende (terug naar Grolloo met Harry ‘Cuby’ Muskee) en nog veel meer. Zo vond /Geschiedenis TV de verloren gewaande legendarische Nederpopfilm Beat Behind the Dykes terug in een Duits archief. In die film portretteert Bob Rooyens de Nederlandse popscene van begin jaren ’70 (met Shocking Blue, Earth & Fire, Ekseption en Golden Earring spelend op pontons in het IJsselmeer).

Nederpophistorie: van 26 april t/m 2 mei op /Geschiedenis TV, 24 uur per dag. De programma’s zijn deels on demand te bekijken via omroep.nl/geschiedenis en op de kabel via digitale televisie van UPC, Casema, Essent@Home of CAIWest.

Aansluitend wordt op zaterdag 3 mei om 23.35 uur de Nacht van de Nederpop uitgezonden bij de NPS op Nederland 3, een live tv-programma van meer dan drie uur lang met een tombola van bijzondere live-registraties, obscure interviews en clips uit het Nederlandse poparchief. Het geheel wordt ingeleid en van anekdotes voorzien door Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis.

We krijgen pareltjes te zien uit de schatkamers van de Nederpop: Boudewijn de Groot met ‘Er Komen Andere Tijden’ (Bob Dylan-cover uit 1966), Euson met ‘Both Sides Now’, een oude Sandy Coast uit 1966, een korte Nederlandse rock roadmovie met Long Tall Ernie and the Shakers, een jonge Heddy Lester in de band April Shower en Nederlandse glamrock, punk en new wave. Van minder bekende artiesten tot en met de ‘usual suspects’, van de Fouryo’s via Herman Brood tot en met de Urban Dance Squad.

Op nachtvandepopmuziek.nl kunnen mensen voorafgaand aan het tv-programma hun favoriete nummer van een Nederlandse band of artiest doorgeven, aangevuld met hun persoonlijke verhaal.

In het weekend van 10 en 11 mei sluit het digitale themakanaal Cultura hier op aan met een weekend vol Nederpopconcerten. Zie ook 50jaarnederpop.nl
zoeken
zoeken