Stooges-gitarist Ron Asheton dood gevonden

Doodsoorzaak nog onbekend

Muzieknieuws 07-01-2009 13:05

Gitarist en mede-oprichter van The Stooges Ron Asheton (60) is dinsdag 6 januari dood gevonden in zijn huis in Ann Arbor, in de Amerikaanse staat Michigan. Vermoedelijk is hij rond de jaarwisseling gestorven aan een hartaanval, al is de officiële doodsoorzaak nog niet vastgesteld. De politie vond zijn levenloze lichaam in een stoel in zijn woonkamer, nadat Asheton’s persoonlijk assistent alarm had geslagen: ze kon de gitarist al dagen niet bereiken.

Asheton richtte in 1967 met frontman Iggy Pop, zijn drummende broer Scott Asheton en bassist Dave Alexander de roemruchte Stooges op. Aan hem hebben we onder meer de legendarische gitaarriffs van No Fun, TV Eye, Down On The Street en vooral ‘I Wanna Be Your Dog’ te danken. Voor het derde Stooges-album ‘Raw Power’ (1973) stapte Asheton over op basgitaar. Het Amerikaanse blad Rolling Stone zette Asheton niettemin op de 29e plaats in hun top honderd van grootste gitaristen aller tijden.

Na ‘Raw Power’ verliet Asheton The Stooges om in andere bands als The New Order en Destroy All Monsters te gaan spelen. In 1998 was hij betrokken bij de soundtrack van de glamrockfilm Velvet Goldmine en sinds 2000 trad hij eerst weer op als gitarist met zijn broer en bassist Mike Watt, als The New Stooges.

Iggy Pop voegde zich in 2003 bij de band, toen weer als Iggy And The Stooges, met een slecht ontvangen nieuw album (‘The Weirdness’ uit 2007) en talloze spectaculaire concerten als gevolg. Zo braken Iggy & The Stooges in 2006 de tent bijkans af op Lowlands (zie het filmpje hieronder). Afgelopen september was de band nog te zien bij de officiële opening van het nieuwe Rotterdamse poppodium Watt.

zoeken
zoeken