Prijzenregen in Groningen

Prijsuitreikingen en cijfers op EuroSonic Noorderslag

Muzieknieuws 20-01-2009 11:01

Tijdens het afgelopen EuroSonic Noorderslag weekend in Groningen, van donderdag 15 t/m zaterdag 17 januari, zijn naast de talloze optredens van Europese en nationale acts ook een hoop prijzen uitgereikt. Daarnaast werden er cijfers van enkele financiële onderzoeken gepresenteerd.

Nederpopveteranen De Dijk wonnen ten eerste eindelijk de Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, die tijdens Noorderslag traditioneel met veel bombarie en biergooien wordt uitgereikt. De Dijk heeft 29 jaar op de prijs moeten wachten, wat toch opmerkelijk genoemd mag worden voor deze immens populaire rockband. Zanger en boegbeeld Huub van der Lubbe nam de prijs (10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay) in de Oosterpoort in ontvangst, waarna de band een gepassioneerde set speelde.

Uit het juryrapport: “Mooier dan nu zal het nooit gaan’, zingt Huub van der Lubbe op ‘Brussel’, de plaat die voor de jury de doorslag gaf, waardoor er in een recordtijd tot een unanieme beslissing kon worden gekomen. Dit jaar was er echt geen ontkomen meer aan, de Popprijs 2008 moest worden toegekend aan De Dijk.” De jury bestond o.a. uit Johan Gijsen (Tivoli), Ben Houdijk (3FM), Gijsbert Kamer (De Volkskrant/VPRO), Jan Douwe Kroeske (Double 2), Peter Sikkema (Oosterpoort/Noorderslag) en Gert van Veen (ID&T).

Op donderdag werden al de European Border Breaker Awards (EBBA) uitgereikt. Dit werd inclusief de optredens van vijf van de tien winnaars, Gabriel Rios en presentator Jools Holland door o.a. de NPS ook op tv uitgezonden. Met deze prijzen beloont de Europese Commissie in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU) debuterende artiesten en bands die succesvol ‘nationale grenzen hebben overschreden’ en dus ‘de rijkdom en diversiteit van Europese muziek promoten’.

De winnaars van de EBBA 2009 zijn: Adele (UK) – ‘19’, Alphabeat (DK) – ‘Alphabeat’, AaRON (FR) – ‘Artificial Animals Riding on Neverland’, Cinema Bizarre (DE) – ‘Final Attraction’, The Dø (FR) – ‘A Mouthful’, Kraak & Smaak (NL) – ‘Boogie Angst’, Ida Corr (DK) – ‘One’, Lykke Li (SE) – ‘Youth Novels’, The Script (IRL) – ‘The Script’ en The Ting Tings (UK) – ‘We Started Nothing’.

De Interactive Award 2009 werd gewonnen door de Utrechtse indierockband Silence Is Sexy. Deze prijs is een gezamenlijk initiatief van Noorderslag EuroSonic en theFactor.e en richt zich op Europese muziekacts die zich via internet op een bijzondere wijze profileren. Silence Is Sexy heeft zich volgens de jury het meest uitzonderlijk geprofileerd door Torrents als marketingtool te gebruiken voor hun nieuwe album ‘This Ain’t Hollywood’. De band won een bedrag van 5000 euro en twee dagen professionele studiotijd.

EuroSonic Noorderslag-directeur en juryvoorzitter Frans Vreeke reikte vrijdagmiddag in de Kleine Zaal van de Oosterpoort de Lex van Rossen Award 2009 uit aan de Belgische popfotograaf Tom Verbruggen (Mol, 1979). De Lex van Rossen Award is begin vorig jaar in het leven geroepen en is bedoeld als stimulans voor jonge, Europese muziekfotografen. De eerste editie werd in januari 2008 gewonnen door de Nederlandse fotografe Annie Hoogendoorn.

Tom Verbruggen kreeg de prijs toegekend voor zijn prachtige grijsgetinte beelden, die qua toon doen denken aan het werk van Anton Corbijn, maar ook aan het vroege werk van Lex van Rossen zelf. Verbruggen ontving een cheque van 2500 euro, jaarabonnementen op BLEND en GUP en een publicatie in GUP (Guide to Unique Photography). Werk van de zeven genomineerde fotografen is t/m 1 maart 2009 te zien in de Popview expositie in de Noorderlicht Fotogalerie in Groningen.

Vervolgens werd de vijftiende Pop Media Prijs uitgereikt aan Jan van der Plas (o.a. journalist voor OOR en auteur van de ‘Muzikantengids’ en ‘50 Jaar Nederpop’). Deze prijs is een initiatief van Muziek Centrum Nederland, ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. Er is een bedrag aan verbonden van 2500 euro. Een citaat uit het juryrapport: “De winnaar heeft het talent en de kennis om onze popgeschiedenis in de juiste context te plaatsen en liefdevol voor een breed publiek toegankelijk te maken. Dat is een serieuze prestatie van formaat.”

Ten slotte nog enkele cijfers. Buma Cultuur maakte bekend dat de Nederlandse muziekexport in 2007 met 21% is gestegen. De totale opbrengst van de export was in dat jaar 43,5 miljoen euro, waarbij vooral het grote Nederlandse aandeel in het dance-genre werd benadrukt. Toch lieten de eveneens gepresenteerde uitkomsten van het inkomensonderzoek ‘Pop, wat levert het op?’ zien dat popmuziek geen vetpot is voor musici. Kamerlid Arda Gerkens (SP) nam het eerste exemplaar van de onderzoekssamenvatting in ontvangst.

Het onderzoek, verricht door IVA Beleidsonderzoek en Advies, schetst een beeld van de inkomenspositie van Nederlandse professionele popmuzikanten. De modale popmusicus heeft een jaarinkomen van rond de € 12.000 en kan met zijn/haar partner of gezin niet rondkomen van de eigen inkomsten uit muziek. Belangrijkste inkomensbron is optreden, maar ook auteursrechten, naburige rechten en royalties zijn voor vooral oudere en voor succesvollere musici van groot belang. Deze inkomensbron vertoont volgens het onderzoek echter een dalende trend.

zoeken
zoeken