EuroSonic Noorderslag

Verslag in vogelvlucht

Muzieknieuws 22-01-2009 23:50

Naast de 40 (!) officiële muziekpodia werden er tijdens EuroSonic Noorderslag (15 t/m 17 januari) ook nog diverse alternatieve evenementen georganiseerd in de Groningse binnenstad. Zo kon het gebeuren dat het eerste gitaarhoogtepunt van de donderdag, het Eindhovense rootsduo-met-band Woody & Paul, op Altersonic stond. Hieronder een kleine impressie van wat er allemaal wél te zien was op de officiële podia van EuroSonic en Noorderslag.

De focus van EuroSonic, het festival voor opkomende bands uit heel Europa, lag dit jaar op België. Zodoende mocht Zita Swoon, samen met Novastar en Triggerfinger (de rockende afsluiter in Vera) de bekendste aanwezige Belgische band, het bal openen in het Grand Theatre. Hun theatrale show deed het goed, waarbij de band opmerkelijk genoeg midden tussen het publiek was opgesteld. Ook A Brand zorgde met o.a. drie gitaristen voor sterke optredens, zowel op donderdag (als invaller in Huize Maas) als vrijdag in het Grand Theatre.

De jonge honden van The Black Box Revelation brachten hun pakkende bluesy garagerock in Vera met veel passie, maar een iets te schel gitaargeluid. Uit het focusland zagen we verder (het deels Nederlandse) Drive Like Maria heerlijk stonerrocken, de prachtige indie/postrock van Yuko en een matig optreden van Sharko. De ‘screamo dronemetal’ van Amenra was indrukwekkend, maar ontaarde ook al vrij snel in het gevoel met een heel goed uitgevoerde gimmick van doen te hebben.

Uit Duitsland kwamen dit jaar misschien wel net zo veel interessante acts als uit België, met de bombastische postpunk van Polarkreis 18 voorop. Ook het hardcore noiseduo Dÿse maakte veel indruk op de Gitarist-redactie, mede door de stoner-achtige, loeistrakke staccato riffs van gitarist And3. Bonaparte deed het met een gestoorde show en ‘attention deficit disorder muzik’, zoals ze het zelf noemen.

Ten slotte de Nederlandse bands, die ook op EuroSonic goed vertegenwoordigd waren. Onderdeel hiervan was het lokale heldenprogramma GrunnSonic, waarop we Groningse bands als de Fuckups, Sixtyniners en Doctor Scalpel and the Insicions heerlijk tekeer hoorden gaan in het garage/punk/surf-genre. Das Aldi Combo deed dat ook, zowel op GrunnSonic als Noorderslag, weliswaar zonder gitaar, maar met een supergroovy ritmesectie en Hammond orgel.

Letterlijk en figuurlijk verrassend was het invaloptreden van singer-songwriter awkward i met cellist, zangeres/percussioniste en gitarist/toetsenist Diederik Nomden, o.a. ook actief met Bertolf op Noorderslag. Maar onze grootste ontdekking was toch wel Daily Bread, het piepjonge, onbevangen en energieke ‘sleazy garagedancetrio’ uit Emmeloord/Leeuwarden. Zij speelden zowel op EuroSonic als Noorderslag en mede door het waanzinnig rauwe geluid van bassist en effectpedaalbouwer Chris mogen zij dit jaar een plaat gaan opnemen voor Excelsior.

En de rest van Noorderslag? Garagebluesduo The Death Letters (zanger/gitarist Duende komt in april aan het woord in Gitarist), ex-Daryll Ann-zanger/gitarist (Jelle) Paulusma, de eigenzinnige singer-songwriter Marike Jager, het experimentele The New Earth Group, de ‘comeback’ van de stevige indie/emorockers Face Tomorrow en het heavy Gomer Pyle wisten ons gitaar- en songgewijs erg te overtuigen.

Tussen wal en schip belandden Roosbeef (geweldige band, gekunstelde frontvrouw), De Staat en Giants of Husávík - het project van Maurits Westerik van GEM en Bong-Ra (o.a. op gitaar, zie foto) - wegens net te weinig overtuiging in songmateriaal en performance. Tegenvallers waren het wat saaie King Jack (classic rock met o.a. Anouk-bassist Boaz) en Miss Montreal (o.l.v. singer-songwriter Sanne Hans) en de potsierlijke hardrockchick Elle Bandita, hoewel deze acts wel mooie plaatjes opleverden…

In het maartnummer van Gitarist meer over EuroSonic Noorderslag, inclusief interviews met o.a. A Brand, The Black Box Revelation en Daily Bread.
zoeken
zoeken