Vic’s Fabulous Fifties

Rhythm & blues, country en rock & roll

Muzieknieuws 26-02-2009 22:26

Wandelende muziekencyclopedie Vic van de Reijt gaat onvermoeibaar door met het ontsluiten van muzikale goudmijnen. Deze keer heeft hij zich gebogen over de muziek uit de jaren vijftig en wederom een zorgvuldige selectie gemaakt: ‘Vic’s Fabulous Fifties - de 100 favorieten van Vic van de Reijt’.

De jaren vijftig: de aanzet tot rock & roll en popmuziek werd duidelijk gegeven, mede dankzij de opkomst van de elektrische gitaar, maar ook swingers en crooners en muzikanten die putten uit het Zuid-Amerikaanse repertoire, country & western en blues lieten zich luid en duidelijk horen. Dit breed uitwaaierende muziekspectrum boeide een publiek dat de ellende van de Tweede Wereldoorlog snel wilde vergeten.

Vic Van der Reijt heeft die bonte verzameling in een prachtige 5cd-box met in totaal 100 tracks weten te vatten. Hij kwam tot de conclusie dat eigenlijk vooral de Amerikaanse muziek in die jaren interessant was, met het Franse repertoire als goede tweede. Hij besloot geen Nederlandse nummers op te nemen: in de jaren vijftig konden die domweg niet op tegen het buitenlandse repertoire.

Een ander selectiecriterium: bij voorkeur de originele versie van bekende songs, dus de oerversie van Louie Louie (Richard Berry, 1956) en niet één van de ontelbare covers. Ook besloot Van der Reijt van geen enkele artiest meer dan één nummer in de compilatie op te nemen. De vijf cd’s worden begeleid door een boekje met toelichtende teksten en afbeeldingen van de oorspronkelijke singlehoesjes.

De cd’s zijn chronologisch opgezet, behalve de eerste en voor gitaristen minst interessante schijf met crooners, waarop de dames - zoals dat nog gewoon was in de jaren vijftig - voorrang kregen op de heren. Jazz ontbreekt in de set, “omdat,” zo zegt Van de Reijt, “ik een liedjesman ben. De ideale plaat duurt voor mij drie minuten, met een duidelijk intro, een mooi middenstuk en een pakkend eind.”

De tweede cd ‘Ain’t Got No Home - Rhythm & Blues, Country, Doo Wop & Novelty Songs’ bevat de muziekgenres die de aanzet gaven tot de rock & roll, aangevuld met cross-overmuziek. Hierop vinden we bekende nummers van artiesten als Hank Williams, Johnny Cash, Richard Berry, Muddy Waters, The Everly Brothers, Eddie Cochran en Bo Diddley. Kortom: ‘the originators’.

Cd drie ‘Shake Baby Shake - Rock & Roll’ is een feest der herkenning met pure rock & roll van grootheden als Carl Perkins, Little Richard, Gene Vincent, Chuck Berry, Elvis Presley, Roy Orbison, Buddy Holly, enz. Bovendien ontbreekt ook Rocket 88 (Jackie Brenston and his Delta Kings) niet, dat algemeen gezien wordt als het eerste rock & rollnummer, met Ike Turner achter de piano.

De vierde (‘International Top Tunes’) en vijfde cd zijn gitaristisch gezien misschien iets minder interessant, maar bevatten niettemin een aantal juweeltjes van o.a. Les Paul & Mary Ford en Bill Haley & His Comets. Cd vijf ‘Instrumental Gold’ bevat naast de nodige suffige showorkesten ook beroemd werk van instrumentale gitaarpioniers The Champs (Tequila), Link Wray, Duane Eddy en Santo & Johnny. Kortom: historisch geïnteresseerden weten genoeg!
zoeken
zoeken