In Memoriam: Miika Tenkula (1974-2009)

Sentenced-gitarist overlijdt op 34-jarige leeftijd

Muzieknieuws 05-03-2009 22:25

Twee weken voordat hij 35 zou zijn geworden is Miika Tenkula, voormalig gitarist van de Finse gothic rock/metalband Sentenced, overleden. Op 19 februari werd hij dood aangetroffen in zijn woning in het Finse Muhos, zo werd bekend gemaakt door platenmaatschappij Century Media.

Tenkula was in 1989 een van de oprichters van Sentenced, dat toen nog Deformity heette en deathmetal speelde. Naast gitarist was Tenkula op de demo’s en het debuutalbum ‘Shadows Of The Past’ (1991) ook de zanger van Sentenced. In de hierop volgende jaren veranderde Sentenced langzaamaan van deathmetal naar melodieuze deathmetal - zoals op hun doorbraakalbum ‘Amok’ (1995).

Vervolgens groeide Sentenced met albums als ‘Frozen’ (1998), ‘Crimson’ (2000) en ‘The Cold White Light’ (2002) uit tot een populaire gothic metalband. Dit gebeurde allemaal onder leiding van Tenkula, die de belangrijkste componist binnen de band was. Na The Funeral Album (2005) hield de band ermee op en van Tenkula werd weinig muzikaals meer vernomen.

De Fin was opvallend vanwege zijn sfeervolle, melodieuze gitaarspel in een tijd dat Finse gitaristen vooral bekend stonden om hun technische vingervlugheid. Over de officiële doodsoorzaak van Miika Tenkula zijn nog geen mededelingen gedaan, maar verschillende bronnen bevestigen dat de gitarist al jaren een drankprobleem had.
zoeken
zoeken