Winnaars Edison Popprijs 2009 bekend

Oeuvreprijs voor Krezip, Marco Borsato dubbel in de prijzen

Muzieknieuws 24-03-2009 10:03

De winnaars van de Edison Popprijs 2009 zijn bekend. Bløf, Krezip, Marco Borsato, Alain Clark, Ilse DeLange en Sabrina Starke mochten de onderscheiding mee naar huis nemen.

De uitreiking van Edison Pop, de oudste en meest prestigieuze muziekprijs van Nederland, vond afgelopen zondag plaats in het Rotterdamse World Trade Center.

De muziekprijzen kenden dit jaar een nieuwe formule. Alleen Nederlandse artiesten kwamen deze keer in aanmerking voor een Edison Pop.

Het Nederlandse publiek besliste dat de Edisons voor beste song (Dochtersen beste album ('Wit Licht') naar Marco Borsato gingen. In de overige categorieën kende een vakjury onder leiding van Leo Blokhuis de prijzen toe.

Alain Clark en Ilse DeLange werden uitgeroepen tot beste mannelijke en beste vrouwelijke popartiest van Nederland. In de categorie beste groep werd Bløf geroemd als "collectief van echte topmuzikanten" en voor het "geven van nieuw cachet aan de Nederlandse popmuziek", aldus de jury. Beste nieuwkomer was Sabrina Starke.

Krezip mocht de Edison Pop-oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen. De band trakteerde het publiek tijdens de uitreiking op het voorlopig laatste optreden tot aan de afscheidsconcerten in juni. Juryvoorzitter Leo Blokhuis:
"De oeuvreprijs was de enige prijs waar we het heel snel over eens waren. Er is maar een band die deze award hoort te krijgen dit jaar."

Sinds 1960 wordt jaarlijks de prestigieuze muziekonderscheiding uitgereikt aan geluidsdragers van bijzondere kwaliteit.

zoeken
zoeken