Gitarist Soundroom op Muzikantendag

Gitaar en bas in het opnameproces

Muzieknieuws 28-04-2009 23:40

Een must voor elke muzikant, ieder jaar weer een feest en altijd bijzonder leerzaam en inspirerend: de Muzikantendag vindt zaterdag 9 mei voor de tweede keer plaats in en om 013 te Tilburg. Voor gitaristen en bassisten is er als altijd veel te beleven; met dit keer L’dia, Ruben Hoeke, Henk Vlaar, Sabrina Starke, Roosbeef en Kyteman's Hiphop Orkest.

De Muzikantendag wordt georganiseerd door Buma Cultuur, wederom met medewerking van Gitarist, en na een succesvolle première vorig jaar opnieuw in en om 013 te Tilburg. Je komt hier alles te weten over carrière maken in de muziek, financiële zaken, auteursrechten en subsidies. Maar er wordt natuurlijk ook muziek gemaakt op de Muzikantendag en er is daarnaast veel aandacht voor opnemen en produceren.

In samenwerking met de Rockacademie, Digidesign en SAE organiseert Gitarist de ‘Total Recording Soundroom’: de Kleine Zaal van 013 wordt omgebouwd tot een heuse studio.
Voor het oog van het publiek wordt er een opnamesessie uitgevoerd door een voltallige band. Stap voor stap komen alle aspecten van het opnameproces voorbij, met tekst en uitleg over alles wat je wel en niet moet doen, zowel qua techniek als qua spel.

Een gelegenheidsband, bestaande uit Bart Meuwese (The Yards) op gitaar, Joni Scholten (ex-Leaf) op bas, Thijs Schrijnemakers (Stereo/Rock Nation) op toetsen, Wouter Rentema (GEM) op drums en zangeres Irma van Pamelen, gaat in de loop van de dag - tussen kwart voor twaalf en kwart over vijf - take voor take opnemen. Dit gebeurt onder leiding van twee gerenommeerde docenten van de Fontys Rockacademie: Will Maas (toetsenist bij o.a. Ilse DeLange) en Joost van Es, die helder tekst een uitleg zullen geven over alle aspecten van het opnemen. De sessies worden technisch ondersteund door het SAE Institute en Digidesign.

Per instrument wordt een inleiding gegeven over alle ins en outs van het opnemen. Naast een korte inleiding over (rand)apparatuur en aansluitingen komen microfoonopstellingen, diverse opnamemogelijkheden en handige tips en trucs aan bod. Aan het begin van elk uur wordt het door Will Maas voor deze gelegenheid gecomponeerde nummer live gespeeld, waarna de betreffende partij wordt opgenomen.

De Muzikantendag kent vijf opeenvolgende tijdsblokken, waarin veertien verschillende activiteiten tegelijk plaatsvinden. Zo kun je ervoor kiezen het hele Total Recording-proces mee te maken, maar je kunt ook van zaal naar zaal hoppen om van alles wat op te vangen, van de masterclass bas met L’dia, ‘Gadgets And Freaks’ met Ruben Hoeke en Henk Vlaar, tot workshops songschrijven met Sabrina Starke of Roosbeef. Kyteman's Hiphop Orkest en Hit Me TV zijn te vinden in de ‘Engine Room’, waar je met je neus bovenop de bands het wordingsproces van hun muziek kunt volgen. Verder: Kubus, Triggerfinger, Vera van der Poel, Leo Blokhuis, Denvis, JW Roy, Spinvis en vele anderen.

Tot slot: neem je demo mee en laat ’m beoordelen door het Demopitchpanel!
Aansluitend is er ’s avonds in 013 het festival Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen met Voicst, Das Pop, Kyteman's Hiphop Orkest, Triggerfinger, De Staat, Shameboy, zZz, Giovanca, Joshua, The Pedro Delgados, Madensuyu, Balthazar, Hit Me TV, Yuko, Zo Moeilijk, Jasper Erkens, Daily Bread en Gustaph.

Muzikantendag
zaterdag 9 mei, 10.30-18.00 uur
013, V39, Cul de Sac in Tilburg

The Soundroom: Total Recording
hosted by Gitarist, Slagwerkkrant en Interface
supported by Fontys Rockacademie, SAE Institute en Digidesign

11.45-12.45 > Inloopdemo Miking en Aansluitingen
13.00-14.00 > Drums - Wouter Rentema (GEM)
14.15-15.15 > Gitaar - Bart Meuwese (The Yards) & Basgitaar - Joni Scholten (ex-Leaf)
15.30-16.30 > Toetsen - Thijs Schrijnemakers (Stereo/Rock Nation) & Zang - Irma van Pamelen
16.30-17.15 > Mix/Productie - Productie: Will Maas & Techniek: Joost van Es (Fontys Rockacademie/SAE Institute)

Tickets Muzikantendag € 10,-, Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen € 17,50,
Combiticket € 20,-. Verkrijgbaar via Ticket Service Nederland: www.ticketmaster.nl of de Ticketlijn: 0900 300 1250 (€ 0,45 p/min). www.muzikantendag.nl

Gitarist verloot 2x2 combitickets voor de Muzikantendag en het avondprogramma Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen in 013, met o.a. Kyteman's Hiphop Orkest, Triggerfinger en Voicst. Stuur voor 4 mei een mail met als onderwerp ‘Muzikantendag’ naar info@gitarist.nl als je twee kaartjes wilt winnen!

www.muzikantendag.nl
zoeken
zoeken