Guitar Recording Event druk bezocht

Verslag GTRec zondag 22 maart 2009

Muzieknieuws 05-05-2009 00:39

Het eerste Guitar Recording Event, georganiseerd door SAE, Digidesign en Gitarist, was een groot succes. Al ver voor openingstijd stonden de bezoekers te koukleumen voor de deur om op tijd te zijn voor een plekje in een van elf studioruimtes waar tegelijkertijd workshops en demonstraties plaatsvonden, de hele dag lang. De paar honderd bezoekers kregen les van onder anderen Arnold van Dongen, Joost Vergoossen en medewerkers van SAE, Digidesign, Gitarist en IK Multimedia.

Het GTRec vond plaats in de vestiging in Amsterdam-Noord van de School of Audio Engineering (SAE), een wereldwijde keten van opleidingsinstituten voor studiotechnici. Het programma bestond uit workshops, studiosessies en presentaties. Zo verzorgde Arnold van Dongen (gitarist bij o.a. Ilse DeLange) samen met Gitarist-redacteur Michiel Roelse de workshop ‘De Studiogitarist’. Met het optreden met Ilse DeLange in Ahoy de avond ervoor nog in de benen en eigenlijk alweer onderweg naar de tv-opname van de Edison-uitreiking in Rotterdam, sprak Arnold een uur lang over zijn werk als studiogitarist.

Van Dongen ging in op de technische aspecten van het studiowerk (direct in de tafel of versterker met microfoon ervoor, effecten opnemen of later toevoegen, welke randapparatuur?), maar hij had het bijvoorbeeld ook over het omgaan met spanning en incompetente technici. Verder kwamen enkele bijzondere momenten uit ruim twintig jaar studio-ervaring aan bod.

Onderaan dit artikel vind je video's met beelden van Arnold van Dongens workshop.

Behalve van de persoonlijke studio-ervaringen van bekende Nederlandse gitaristen, konden bezoekers ook kennisnemen van de meer basale aspecten van het opnemen van de gitaar. Zo werd in de workshop ‘Recording Guitars: Tips & Tricks’ ingegaan op opnemen van de gitaar met microfoon: welke typen microfoon zijn er, hoe zijn hun karakteristieken en welk geluid kun je ervan verwachten?

In de workshop ‘Opnemen in het Digitale Domein’ werd gedemonstreerd op welke manieren je een in ProTools op vier sporen opgenomen gitaarpartij kunt mixen. Er was aandacht voor de positionering in de mix, verschillende EQ-instellingen en het gebruik van compressie. De workshops lieten de bezoekers proeven van waar SAE sterk in is, namelijk praktijkgericht onderwijs. Voor echte diepgang zijn er natuurlijk wel meer lesuren nodig, zoals het instituut in zijn cursussen biedt.

Een leuke afleiding vormde ‘The Real Guitar Hero’. Bezoekers konden zich tegen een blauw doek laten filmen (chroma key), waarna dit in de computer werd vervangen door een virtuele achtergrond. Zo kon je als een gitaargod worden neergezet die zijn onnavolgbare loopjes laat horen voor een wand van Marshall kasten. Vanwege die onnavolgbare loopjes – of beter: het niet kunnen produceren daarvan – was er aanvankelijk veel schroom bij de aanwezigen om zich zo te laten vereeuwigen.Het feit dat de filmpjes op YouTube worden gezet, hielp waarschijnlijk ook niet echt! Maar uiteindelijk lieten toch voldoende gitaristen zich over de streep trekken. We melden het als de filmpjes online staan!

In een van de grotere studioruimtes werden de softwareproducten van IK Multimedia gedemonstreerd, waaronder het nieuwe pakket met Fender versterkersimulaties uit de AmpliTube-serie. Deze goede demo werd zeker ook geholpen door het overweldigende geluid van de aanwezige installatie. Elders waren er stands waar je vragen kon stellen over Cubase en ProTools. Dit was erg nuttig voor bezoekers met specifieke problemen: die konden hier worden opgelost.

De andere bekende gitarist op het Guitar Recording Event was Joost Vergoossen. Hij liet horen wat je met een Line 6 Vetta versterker in de studio kunt doen. Vergoossen liet zien hoe je betere geluiden uit de Vetta kunt krijgen dan de fabriekspresets en omdat hij alles liet horen via DI en PA kon je je ook voorstellen hoe dat op de harde schijf terecht zou komen.

Al met al was het Guitar Recording Event een succesvol en drukbezocht evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is. Hopelijk is er dan ook aandacht voor bas en akoestische gitaar, want over het opnemen van die instrumenten valt ook heel wat te vertelen.

GTRec is een samenwerkingsverband van SAE Institute sae.nl, Digidesign, digidesign.com en Gitarist gitarist.nl

Met medewerking van Line 6, Studio Lobbes, Orange, Rivera en FretKing Video's Arnold van Dongen workshop tijdens het Guitar Recording Event.

video player
zoeken
zoeken