Musik in Berlin

Excursie en boek over muziekgeschiedenis Berlijn

Muzieknieuws 24-07-2009 16:44

‘Musik in Berlin’ is een project van promotie- en educatiebureau Sowieso 030 van de Nederlandse Evelyne Levêke, tot voorkort ook werkzaam in Utrecht. Het is een excursie over de muziekgeschiedenis van Berlijn, o.a. bedoeld voor HBO/MBO-studenten (conservatorium, pop/rockacademie) en bovenbouw HAVO/VWO, met als specialisatie muziek, geschiedenis en/of Duits.

Bij de excursie hoort als studiemateriaal het overzichtelijke en prima geschreven boek ‘Muziekreis door het Berlijn van toen en nu - van jazzhel tot technohemel’ (door Leonor Jonker, 192 pagina’s), maar het is ook los te bestellen via www.musikinberlin.com

Op 9 november 2009 is het precies 20 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. ‘Muziekreis door het Berlijn van toen en nu’ vertelt het verhaal van de muziekgeschiedenis van de Duitse hoofdstad in de 20ste eeuw aan de hand van de politieke gebeurtenissen - van de jazz in de danslokalen tijdens de roerige jaren ’20 en ’30, via de Tweede Wereldoorlog en de Duitse deling (DDR-rock, punk, Neue Deutsche Welle) tot de alternatieve rock en techno van nu.

Evelyne Levêke: “Het accent ligt op algemene ontwikkeling, nieuwsgierigheid naar de muzikale geschiedenis van Berlijn, de invloed van de politiek hierop en de enorme culturele inspiratie die van de stad uitgaat. Wat extra de aandacht zal hebben van gitaristen is het bezoek aan de Hansa Tonstudios, waar o.a. David Bowie, Iggy Pop en U2 (‘Achtung Baby’) platen opnamen, en onlangs Snow Patrol nog.”

De excursie gaat langs verschillende locaties uit het boek en het programma bestaat uit een mix van rondleidingen, workshops, interviews en natuurlijk zelf ontdekken. Voor iedereen die dit (nog) niet op school aangeboden krijgt, of simpelweg niet meer op school zit, is van 23 t/m 27 september een algemene groepsreis gepland - aanmeldingen via www.musikinberlin.com.
zoeken
zoeken