Buma / Stemra trekt tarief terug

Geen kosten voor embedded files op websites

Muzieknieuws 09-10-2009 17:27

Buma / Stemra publiceerde op 1 oktober jl. haar tarieven voor 2010 voor gebruik van muziek op het internet. Onderdeel daarvan was het tarief voor niet-bedrijfsmatig muziekgebruik door middel van zogenaamde embedded files. Dit onderdeel van het tarief heeft tot grote commotie geleid bij een breed publiek en in de volksvertegenwoordiging.

In een persbericht laat Buma / Stemra weten dat de commotie haar niet onberoerd heeft gelaten. Buma / Stemra heeft na overleg binnen haar branche organisatie, VOICE, besloten om het tarief voor niet-bedrijfsmatig gebruik van muziek in embedded files niet ten uitvoer te brengen (zoals particuliere profielen op sociale netwerken).

Eerder deze week verklaarde de organisatie nog dat vanaf 1 januari het embedden van auteursrechtelijk beschermde muziek per jaar 130 euro per 6 filmpjes zou gaan kosten. Bestuursvoorzitter Kees Vervoord merkte daarbij op dat "Buma/Stemra niet van plan is de regels van het internet te respecteren, het internet moet zich schikken naar de regels van Buma/Stemra."

Buma / Stemra blijft daarmee van mening dat er een vergoeding dient te zijn voor auteurs en componisten van muziek voor het gebruik van hun werk, ook op het internet. Om tot een dergelijke vergoeding te komen gaat Buma / Stemra in overleg met betrokken partijen. Ook zullen VOICE en Buma / Stemra gezamenlijk overleg zoeken met de Minister van Justitie over dit onderwerp.
zoeken
zoeken