Jubileumeditie Twents Gitaar Festival

13 t/m 16 mei in Theater Concordia, Enschede

Muzieknieuws 02-05-2010 23:01

Van donderdag 13 t/m zondag 16 mei vindt in Theater Concordia te Enschede voor de vijfde maal het Twents Gitaar Festival plaats, met concerten en masterclasses van topgitaristen op de klassieke gitaar, fingerpicking, experimentele jazz, een gitaarconcours en een instapconcert voor beginnende klassieke luisteraars met o.a. Andre Manuel.

Er komen een aantal internationaal bekende gitaristen naar Enschede, waaronder Denis Azabagic (Bosnië), Frank Bungarten (Duitsland), Yves Storms (België) en Matthew McAllister (Schotland). De programma’s variëren van barok via Spaanse muziek tot Zuid-Amerikaanse klanken, romantische muziek, fingerpicking, tango’s, flamenco, oude muziek en de experimentele jazz van het Pools-Duitse trio :::RadioRobotnik:::

Donderdag 13 mei staat een jubileumconcert gepland met een speciaal programma van meestergitarist Yves Storms met het eveneens Belgische Spiegelkwartet. Er worden enkele wereldpremières voor klassiek gitaar en strijkkwartet ten gehore gebracht. Speciaal voor dit concert componeerde Matijs de Roo een nieuw werk en daarnaast zijn er premières van Nikita Koshkin en Jaap Majoor.

Vrijdag 14 mei vindt het instapconcert plaats: luisteraars kunnen voor de pauze kennismaken met klassieke gitaarmuziek, gespeeld door het Niehusmann Gitaar Duo uit Duitsland. Na de pauze betreedt de Nederlandse cabaretier/singer-songwriter Andre Manuel het podium. Hij staat bekend om zijn innovatieve gitaarspel en nummers als Kraaien, Drinkebroer en Ons Dorp. Manuel begeleidt zichzelf op elektrisch gitaar en harmonium.

Zaterdag 15 mei maakt de wereldberoemde Bosnische concertgitarist Denis Azabagic zijn opwachting, bekend om zijn prachtige uitvoeringen van Ascencio, Tarrega en Villa-Lobos. Zondag 16 mei volgt de Duits-Nederlandse fingerpicker Paul Driessen, met een geheel eigen stijl: bluegrass gemixt met Gypsy-swing, speedrock, jazz en bossa-nova. ’s Avonds wordt het festival afgesloten door de Duitse gitarist Frank Bungarten, een befaamd vertolker van composities van Castelnuovo-Tedesco en Bach.

Op donderdag, vrijdag en zaterdag worden in het Artez Conservatorium gratis workshops en masterclasses gegeven, verzorgd door bovengenoemde ensembles en gitaristen, aangevuld met Jim ten Boske (jazz en improvisatie), Edsart Udo de Haes (flamenco) en Duo NIHZ (klassiek/muziektheater). Ook is er het Axis gitaarconcours, dat wordt gehouden in 3 categorieën: jonge gitaristen t/m 15 jaar, amateurgitaristen vanaf 16 jaar en conservatoriumstudenten & professionals.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op: www.twentsgitaarfestival.nl
zoeken
zoeken