IM Phelps 'Catfish' Collins (1944-2010)

Legendarische funkgitarist sterft op 66-jarige leeftijd

Muzieknieuws 28-08-2010 12:02

Op 6 augustus jl. is funkgitarist Phelps ‘Catfish’ Collins op 66-jarige leeftijd overleden. Collins was de slaggitarist op een aantal legendarische nummers van James Brown, Parliament-Funkadelic en zijn zes jaar jongere broer William ‘Bootsy’ Collins. Hij leed al enige tijd aan kanker.

Catfish en Bootsy speelden al op jonge leeftijd samen en Bootsy heeft zijn oudere broer altijd als een belangrijk voorbeeld beschouwd. Zijn bijnaam heeft Catfish ook te danken aan Bootsy, die hem zo noemde omdat hij vond dat hij eruit zag als een meerval. Eind jaren ‘60 vormden zij de funkgroep The Pacemakers, waar naast de gebroeders Collins ook de latere P-Funk- en Bootsy Collins-drummer Frank ‘Kash’ Waddy in speelde.

Toen in maart 1970 bijna de gehele begeleidingsband van James Brown opstapte wegens ruzie over de financiën, huurde Brown de gebroeders Collins in voor de groep die door het leven zou gaan als The JB’s. Catfish en Bootsy speelden nog geen jaar met Brown, maar zijn te horen op funkklassiekers als Talkin’ Loud And Sayin’ Nothing, Super Bad, Soul Power en Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine. Hoe intens deze band live was, is te horen op het album ‘Love Power Peace’.



In 1971 stapten de gebroeders Collins uit The JB’s en begonnen - wederom met Waddy - de House Guests. Deze groep trok de aandacht van George Clinton, die Catfish, Bootsy en Waddy vroeg voor zijn funkimperium Parliament-Funkadelic. Zo speelde Catfish slaggitaar op de grote Parliament-hit Flash Light.

De P-Funk-bezetting wisselde regelmatig, maar Catfish was de vaste slaggitarist in Bootsy’s Rubber Band, de succesvolle ‘spin-offgroep’ van zijn jongere broer. Ook is zijn gitaarspel te horen op platen van Deee-Lite, Freekbass en H-Bomb. In 2007 was Collins nog te horen op de soundtrack van de Amerikaanse comedy Superbad, samen met o.a. Bootsy, James Brown-drummers Clyde Stubblefield en Jabo Starks en P-Funktoetsenist Bernie Worrell.
zoeken
zoeken