Williams & Etheridge in Eindhoven

Uniek gitaarconcert in het Muziekgebouw

Muzieknieuws 08-09-2011 16:09

Donderdag 15 september staat het bijzondere gitaarduo John Williams & John Etheridge in het Muziekgebouw in Eindhoven, voor een eenmalig concert in Nederland. Beide topgitaristen zijn legendarisch op hun eigen terrein en zeer aan elkaar gewaagd. Samen zoeken ze de grenzen en overeenkomsten in hun muziek op.

In 2006 bracht het duo het album 'Places Between' uit. De cd is te beluisteren in de speciale playlist die Gitarist op het eigen Spotify-kanaal heeft geplaatst, met veel actueel en historisch materiaal van de twee gitaristen. Klik hier voor de Spotify-playlist.

Op ons YouTube-kanaal  kun je diverse video's van zowel het duo, als van de gitaristen met hun eigen materiaal bekijken.

Klassiek gitarist John Williams (1941) bracht in navolging van Andrés Segovia de klassieke gitaar naar het grote publiek. De vader van Williams was een gerespecteerde jazzgitarist en de jonge John kreeg op 11-jarige leeftijd zijn eerste les van hem. Al snel werd duidelijk dat hij bijzonder getalenteerd was: Williams groeide uit tot een van de belangrijkste ambassadeurs van de klassieke gitaar. Hij toert wereldwijd met befaamde orkesten en staat ook als soloartiest op de grote internationale podia. Williams werkte samen met beroemdheden als Julian Bream, Paco Peña en Pete Townshend, maar ook met groepen als Sky, John Williams and Friends, Attacca en The National Youth Jazz Orchestra.

Ook John Etheridge (1948) groeide op met een professionele jazzmuzikant als vader. Op 13-jarige leeftijd begon bij hem het gitaristenbloed te stromen. Invloedrijke gitaristen als Hank Marvin, Django Reinhardt, Jimi Hendrix en John McLaughlin vormden zijn belangrijkste inspiratiebronnen. Etheridge ontwikkelde zich tot een virtuoze jazz- en fusiongitarist en werd onder meer bekend als gitarist van de band Soft Machine. Hij wordt gerespecteerd en bewonderd door grootheden als Eric Clapton en Pat Metheny, die hem “een van de beste gitaristen ter wereld” noemde. Etheridge deelde het podium met Metheny, maar ook met Andy Summers, Dizzie Gillespie, Nigel Kennedy en vele anderen.

In 2006 maakten Williams en Etheridge hun duodebuut in het National Theatre in Dublin, waar tegelijkertijd de live-cd ‘Places Between’ werd opgenomen. Een wereldwijde tour langs zalen als Carnegie Hall, Sydney Opera House en het Concertgebouw in Amsterdam volgde. Samen bewandelen ze vele zijwegen om hun spel te verrijken en vinden ze inspiratie in klassieke muziek, maar ook in wereld- en jazzmuziek. Dat belooft dus een buitengewoon concert te worden in Eindhoven, met gitaarspel op het scherpst van de snede!

Onlangs gaf het duo een concert in Engeland. Ze speelden daar een aantal solostukken, plus veel duo's, waaronder de volgende composities:

SANGARA - Francis Bebey
RAGAJUMA - El Hadj N´Diaye
MALINKE GUITARS - John Williams
STRANGE COMFORTS - John Etheridge
MONTI´S CASINO - John Etheridge
PLACES BETWEEN - John Etheridge
EXTRA TIME - John Williams
LUDWIG´S HORSE - Paul Hart

Meer informatie: www.muziekgebouweindhoven.nl

zoeken
zoeken