Nederpopboek gepresenteerd

Er speelt vanavond in het buurthuis een band

Muzieknieuws 14-12-2011 11:04

Eind november werd het eerste exemplaar van het boek 'Er Speelt Vanavond In Het Buurthuis Een Band' uitgereikt aan Ernst Jansz. Schrijver Twan Linders laat muzikanten uit de Nederlandstalige popstroming van begin jaren ’80 hun verhalen uit die tijd vertellen.

In 1982 was ‘Doris Day En Andere Stukken’ van Doe Maar de bestverkochte elpee van het jaar en de fluorescerende fosforgroene en zuurstokroze kleuren van de band overspoelden het straatbeeld. In het kielzog van Doe Maar braken ook andere Nederlandstalige popgroepen zoals Het Goede Doel, Toontje Lager en Frank Boeijen Groep door bij een groot publiek.

Waarom gingen al die bandjes in het Nederlands zingen? Welke rol speelden punk, economische crisis en maatschappelijke betrokkenheid? En: waarom was de hausse ook weer zo snel voorbij? Deze en andere vragen worden beantwoord door de muzikanten die er zelf onderdeel van uitmaakten: o.a. Ernst Jansz (Doe Maar), Henk Westbroek (Het Goede Doel) en zanger-gitaristen als Frank Boeijen, Ben Jolink (Normaal), Harrie Jekkers (Klein Orkest), Jan Rot, Peter Koelewijn en Henk Steijvers (Janse Bagge Bend).

Naast de muzikale verhalen en interessante theorieën bevat het prachtig samengestelde boek (274 pagina’s) veel, deels niet eerder gepubliceerde foto’s uit de privé-collecties van de muzikanten en gerenommeerde popfotografen als Kees Tabak, Govert de Roos en Patricia Steur.

www.uitgeverijcatharsis.nl

zoeken
zoeken