Vurig gitaarwerk op FortaRock

Gitaarhelden domineren uitverkocht Nijmeegs metalfestival

Muzieknieuws 04-06-2012 09:43

Er stond weinig aanstormend talent op FortaRock 2012, maar er waren des te meer oude rotten en publieksfavorieten te genieten. Het zorgde samen met het lekkere zonnetje voor een topdag.

In voorgaande jaren heeft FortaRock al laten zien wat het Nederlandse metalfestival in haar mars had. Met deze vierde editie in 2012 werd dit nog eens bevestigd met een line-up waar elke metalfan van zou moeten smelten. Denk aan de helft van ‘The Big Four’: Slayer en Anthrax en andere toppers als Meshuggah, Lamb of God, Machine Head, Trivium en het Devin Townsend Project.

IJslanders Sólstafir hielden het vroeg op de dag vooral sfeervol met een eighties-twist. Voor de old school deathmetal tekende het Nederlandse Asphyx (met gitarist Paul Baayens), terwijl een modernere variant te horen was van het Franse Benighted. Grindcorelegende Nasum met gitarist Urban Skytt kwam voor één tournee nogmaals bijeen en nam waardig afscheid van het enthousiaste Nijmeegse publiek.

Tegen de tijd dat park Brakkenstein volgestroomd is zien we een enthousiast Devin Townsend Project dat een eerste optreden doet na een lange periode in de studio. Het aanwezige publiek gaat al snel mee in de dik gelaagde muziek van gitarist en zanger Devin Townsend. Met zijn inmiddels kenmerkende zevensnarige Peavey Flying V weet de goedlachse Canadees met gemak de lompste riffs en de mooiste leadpartijen voort te brengen. De band schiet hier en daar flink uit bocht tijdens het materiaal van de plaat Deconstruction. Devin geeft dit toe, lacht er om en zorgt ervoor dat dit hem snel is vergeven.

Bij het Zweedse Meshuggah hoef je niet te rekenen op grappen en grollen als bij Devin Townsend. De interactie van zanger Jens Kidman bestaat vooral uit stilstaan en een constante staarwedstrijd met het publiek aangaan. De oervaders van mathmetal en djent combineren genadeloze precisie met onweerstaanbare groove. Fredrik Thordendal stapt af en toe buiten de  polyritmische 8-snarige riffs om de aanwezigen te trakteren op zijn onaardse leadpartijen. Zonder twijfel het strakste optreden van de dag.

Lamb of God heeft zichzelf de laatste 10 jaar langzaam de top van de hedendaagse thrashmetal in gewerkt. Bij het optreden op FortaRock is een glansrol weggelegd voor gitarist Mark Morton. Zijn losse, bluesy solo’s zijn warm en altijd raak. Onder de charismatische leiding van zanger Randy Blythe is Lamb of God niet alleen technisch relevant maar ook ontzettend vermakelijk.

Verder hebben we genoten van de sympathieke presentatie van Trivium, de epische songs van een Machine Head dat er echt zin in had, 80’s spandexhumor met Steel Panther, old school thrash van Anthrax en de strakke klanken van waardige afsluiter Slayer, dat dankzij invaller Gary Holt (Exodus) er flink het tempo inhield.

Kom maar op met FortaRock 2013!

 

Klik bovenin op tabblad 'pics' voor meer foto's van FortaRock 2012!

zoeken
zoeken