downloads (2)

Adrian Belew Interview

Solist in Plug 'n Play Guitar Orchestra

Muzieknieuws 19-09-2012 14:08

Adrian Belew is een van de grote gitaristen die in december naar gitaarfestival Amsterdam Electric Guitar Heaven komen. Hij is de solist in het Plug 'n Play Guitar Orchestra (200 gitaristen!) dat zondag 9 december in de Melkweg speelt, en waar je ook aan kan meedoen als je je inschrijft. In oktober 2010 sprak Jaap van Eik voor Gitarist magazine met Adrian Belew. Het interview vind je in Gitarist 235 én digitaal hier op Gitarist.nl. Klik op het pdf-icoon rechts onder de foto's in dit artikel en download de pdf.


Het Plug 'n Play Orchestra gaat zondag 9 december 2012 in de Melkweg in Amsterdam een nieuwe compositie van Tom Trapp (arrangeur van Steve Vai, componist en gitarist) spelen die door 200 elektrisch gitaristen en basgitaristen uitgevoerd gaat worden. Solist in het stuk is Adrian Belew (King Crimson, David Bowie, Talking Heads) en je speelt samen met een surprise-act. Overdag zijn er repetities; het resultaat is te beluisteren in het concert om 17.00 uur.

Hoe kun je meedoen? 
Iedereen kan meedoen! Jong, oud, beginner, gevorderd, als je je gitaar kan inpluggen en een (kleine) versterker meeneemt. Er worden partijen geschreven voor beginners, gemiddeld, gevorderd en basgitaar. De muziek kan je vanaf 1 oktober downloaden op deze website en is zowel in noten als tablatuur beschikbaar. Deelnamekosten € 22,50 (inclusief festival t-shirt).
>>>Schrijf je hier in.


Blijf op de hoogte met Gitarist magazine!
3 Gitarist edities voor maar € 12,50

In de komende drie edities (nov-dec-jan) gaat Gitarist ruim aandacht besteden aan Amsterdamn Electric Guitar Heaven en het Plug 'n Play Guitar Orchestra. Wil je Gitarist deze drie nummers in de bus krijgen, neem dan een Proefabonnement voor maar € 12,50. Je krijgt Gitarist dan tot en met de januari-editie in de bus. Klik hier. Zonder verplichtingen! 

Adrian Belew interview
In Gitarist 235, oktober 2010, hebben we ons interview met Adrian Belew gepubliceerd. Klik op het pdf-icoon om het artikel te downloaden. Een gesprek over verjonging, pionieren met klanken en de zegeningen van Parker.

Een paar alinea's uit dat interview:
Adrian Belew werd geboren op 23 december 1949 in Covington, Kentucky. Hij was eerst drummer, maar schakelde onder invloed van The Beatles over op gitaar. Eenmaal gevestigd speelde hij met o.a. Frank Zappa, David Bowie, Talking Heads en uiteraard King Crimson. Solo deed hij eveneens van zich spreken, zeker met zijn Power Trio.

Belew meldt trots dat hij tegenwoordig hoofdzakelijk via de laptop speelt. “Ja ja, ik kan me herinneren dat je een gitaar nog gewoon op een versterker aansloot”, grinnikt hij. “En nu dit. Er is tegenwoordig goede software, die je in staat stelt sounds na te bootsen. Het gevolg is dat je geen gitaarversterkers en effecten meer mee hoeft te slepen, dus ik heb hard gewerkt om ze op de een of andere manier in de computer te zetten. Ik heb zelfs een specialist ingeschakeld. Het is nogal ingewikkeld en ik ben waarschijnlijk een van de weinigen die het zo doet. Maar het werkt. Veel van mijn geluiden komen uit de computer in plaats van uit versterkers en effectplanken. Het systeem doet ook dienst als mijn looper. Vroeger had ik die op de vloer liggen, als mengtafel waarmee ik geluiden naar verschillende bronnen kon sturen. Nu is het gewoon multi-tasken.” 

Hoe het ook zij, de voortvarende techneut Belew blijft op meeslepende wijze de loftrompet blazen over zijn geliefde Parker. Geen dode plekken, benadrukt hij nog eens, een geweldige sustain, een hals waarop elke afzonderlijke noot perfect is, een tremolo die je nog zo op z’n sodemieter kunt geven: de stemming blijft altijd goed. Alsof de duvel ermee speelt. Enthousiaste man, aardige man. Adrian Belew is geen propagandist, maar gewoon iemand die staat voor wat hij zegt.

Klik hier voor meer informatie over Amsterdam Electric Guitar Heaven.  

 

zoeken
zoeken