In memoriam Chi Cheng

Deftones-bassist overlijdt op 42-jarige leeftijd

Muzieknieuws 19-04-2013 15:44

Voormalig Deftones-bassist Chi Cheng is zaterdag 13 april op 42-jarige leeftijd overleden, zo maakte zijn familie op de website oneloveforchi.com bekend. Cheng raakte ruim vier jaar geleden na een ernstig auto-ongeluk in coma en hoewel er berichten waren dat er sprake was van een gedeeltelijk herstel, is hij daar nooit meer uitgekomen. Hij overleed plotseling aan een hartstilstand, nadat hij met spoed in het ziekenhuis was opgenomen.

Enkele maanden na het ongeluk werd Cheng tijdelijk vervangen door bevriende bassist Sergio Vega, bekend van Quicksand,. Hij speelde in 1999 al eerder met de band toen Chi korte tijd Deftones verliet. Chi Cheng was te horen op de eerste vijf studioalbums van de band en op het nooit uitgebrachte album ‘Eros’. De band sluit niet uit dat de nummers misschien alsnog uitgebracht worden, wellicht als eerbetoon aan hun overleden bassist.

Chi Cheng was samen met zanger Chino Moreno, gitarist Stephen Carpenter, toetsenist Frank Delgado en drummer Abe Cunningham een van de oprichters van de Deftones. De band wordt gezien als een van de grondleggers van nu metal. In de loop van de jaren ontwikkelde het geluid van de band en werd het complexer en experimenteler. Voor het nummer Elite wonnen ze in 2001 een Grammy Award voor ‘Best Metal Perfomance’.

Deftones is geboekt voor Pukkelpop op 15 augustus en staat op 2 september in elk geval in de Oosterpoort in Groningen en op 3 september in 013 in Tilburg.

 

zoeken
zoeken