Mark Tuinstra opent met Azalai Amsterdam Roots

Bijzonder project met sterrenparade van Afrikaanse artiesten

Muzieknieuws 02-07-2013 17:07

Donderdag 4 juli start het Amsterdam Roots Festival in de Amsterdamse Melkweg met een dubbelconcert van het Azalai Project en Bombino. Azalai is een een speciaal project met divers Afrikaans repertoire, gespeeld door een elfmansformatie met onder anderen Aly Keita, David Neerman en Minyeshu, onder leiding van gitarist Mark Tuinstra. Tijdens Amsterdam Roots wordt het project twee keer uitgevoerd. Na de première op 4 juli is Azalai ook zondag 7 juli te horen tijdens Roots Open Air in het Amsterdamse Oosterpark.



De Amsterdamse gitarist Mark Tuinstra zegt vlak voordat hij de eerste repetitie met het Azalai Project in gaat: 'Ik ben heel benieuwd! We gaan eerst spullen klaarzetten en eten om elkaar een beetje te leren kennen. En dan gewoon lekker spelen. Dan valt alles vanzelf op z'n plaats. Als je Aly Keita even de gelegenheid geeft, gaat het ongetwijfeld meteen lopen. Ik heb een paar stukken voorbereid, waaronder een Ethiopisch getinte compositie die Minyeshu gaat zingen.' Tuinstra neemt zijn handgebouwde Moffa signature gitaar me: Ik was op Sicilië en daar kwam ik de bouwer tegen; het zijn geweldige gitaren en op hun site sta ik nu tussen de Kurt Rosenwinkels!' 
  
Legendarische karavaan
Azalai is de legendarische karavaan die met duizenden kamelen door de Sahara trok. Beladen met goud en zout uit Mali werd de karavaan ook een bron van culturele uitwisseling. Dit jaar trekt de muzikale Azalaikaravaan door Europa. Musici uit Afrika en Europa bundelen hun creativiteit in een muzikale uitwisseling in zes EU-landen. De muzikanten zullen deze uitwisseling met het Europese publiek delen in concertzalen en op festivals, waaronder Sziget en het Sfinks Festival. De Nederlandse première van het Azalai Project vindt plaats in de Melkweg tijdens het Amsterdam Roots Festival. Op Roots Open Air in het Oosterpark zal het Azalai Project een concert geven om 14.15 uur op het Urban Groove podium.

Internationale topartiesten
De Azalaikaravaan doet Amsterdam aan met een aantal internationale topartiesten die een frisse interpretatie aan zeer divers Afrikaanse repertoire zullen geven. Zo zullen David Neerman (Kouyaté-Neerman) op vibrafoon en Aly Keita (Acoustic Africa en Miriam & Amadou) op balafon elkaar melodisch uitdagen en tegelijkertijd de ijzersterke ritme- en blazersectie, bestaande uit onder anderen Ebou Gaye Mada (Ifang Bondi + Mdungu) en enkele leden van Shakara United naar een nog hoger peil tillen. Onze eigen Ethiopische wereldster Minyeshu zal het geheel afmaken met haar eigenzinnige zang.

Bezetting Amsterdam Azalai Project
Aly Keita - balafon
David Neerman - vibrafoon & effecten
Mark Tuinstra - gitaar
Stefaan Blancke - trombone, sax
Eric Morel - sax
Esinam Dogbatse-  fluit
Sarah van Impe - percussie
Ebou Gaye Mada - sabar, talking drum
Minyeshu - zang
Satindra Kalpoe - drums
Bobby Jacobs - bass

BOMBINO

Tweede concert van de openingsavond van Amsterdam Roots is van Bombino. Omara 'Bombino' Moctar is een van de meest succesvolle gitaristen en muzikanten uit het gebied van de Sahara en de Sahel. Zijn muziek is doordrenkt van rock, psychedelica en een immense dosis energie, en lijkt op een spannende mix van de sound van Tinariwen, Ali Farka Touré, Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Jimmy Page. In zijn vaderland is Bombino inmiddels een grote ster, maar dankzij de documentaire Agadez, The Music & The Rebellion brak hij ook door in het Westen en maakte hij al plaatopnames met Rolling Stones-iconen Keith Richards en Charlie Watts. Op 2 april kwam zijn derde album, Nomad, uit, geproduceerd door niemand minder dan Black Keys’ Dan Auerbach.

Lees op de site van onze collega's van Mixed World Music een interview met Bombino
, en bekijk de data van de andere festivals waar Bombino te zien zal zijn.

Concerten
do 4 juli: Bombino en Azalai, Melkweg, Amsterdam
zo 7 juli: Azalai, Roots Open Air, Oosterpark, Amsterdam

Lees veel meer over Amsterdam Roots in het artikel elders op deze site
.

zoeken
zoeken