In memoriam Pogues gitarist Phil Chevron

Ierse held (56) verliest jarenlange strijd tegen kanker

Muzieknieuws 09-10-2013 16:57

Op 8 oktober is Pogues-gitarist en songschrijver Phil Chevron in zijn woonplaats Dublin overleden. Het commentaar van schrijver Joseph O’Connor in de Ierse Herald: "Philip Chevron is een van de grootste Ierse songschrijvers aller tijden, zeker de beste van mijn generatie, een artiest met een unieke en onweerstaanbare gevoeligheid.”

Chevron (56), echte naam Philip Ryan, werd in 2006 gediagnosticeerd met keelkanker en is sindsdien onder behandeling gebleven. De laatste keer dat hij optrad was in augustus jongstleden, als onderdeel van een benefietconcert dat vijftien acts, waaronder schrijver Roddy Doyle, Horslips, Gavin Friday, Paul Brady en Declan O'Rourke, voor hem gaven. Ook voormalig Pogues-zanger Shane MacGowan was toen van de partij. 

Chevron groeide op in Santry, Dublin, en wordt gezien als een spil in de Ierse muziekscene vanwege zijn werk met de Ierse punkpioniers The Radiators From Space. Hun album uit 1979, Ghostown, wordt wel gezien als een van de mijlpalen uit de Ierse popgeschiedenis. 

In 1984 trad Chevron toe tot The Pogues, voor wie hij een reeks beroemde songs schreef, waaronder Thousands Are Sailing. Hij beïnvloedde zowel schrijvers als muzikanten.

Bekijk hier een jonge Chevron, in de video voor Thousands Are Sailing, uit de documentaire Completely Pogues:

Klik hier voor het overlijdensbericht op de officiële Pogues-website.

 

zoeken
zoeken