Adrian Vandenberg's MoonKings komen er aan!

Nieuwe Nederlandse band, albumrelease in februari

Muzieknieuws 18-11-2013 15:11

Gitarist had de primeur: op 6 november luisterden we in de Hilversumse Wisseloord Studios naar vier tracks van het op 21 februari 2014 te verschijnen, titelloze album van Vandenberg's MoonKings. Bovendien maakten we kennis met zijn kersverse, jonge Nederlandse bandleden: zanger Jan Hoving, bassist Sem Christoffel en drummer Mart Nijen Es.




tekst en foto's door Mark van Schaick

In de controleruimte van Wisseloords studio 1 knalden vier heavy rocktracks ons om de oren. Samen met de MoonKings zelf, met een collega van Aardschok en met een vertegenwoordiger van Adje's nieuwe - Nederlandse - platenlabel Mascot, voor wie dit ook de eerste keer was dat hij een noot mocht horen, konden wij constateren dat Adje Vandenberg het songschrijven nog niet verleerd is, dat zijn band staat als een huis en dat de gitaren op de nieuwe opnames fel, vuig en helemaal van nu klinken.

Ruimte en dynamiek
De songs die Vandenberg de afgelopen anderhalf jaar schreef zijn te typeren als heavy bluesrock. Groovy ingevuld door zijn nieuwe ritmesectie, en vol met lekkere breaks en accenten. De relaxt klinkende gitaarsolo's liggen mooi in het geheel en hoewel er hier en daar ondersteuning is van een Hammondpartij (ingespeeld door Robin Piso van DeWolff), blijft de begeleiding bescheiden. Geen doordenderende gitaarmuur, maar ruimte en dynamiek!

Dobro
In één nummer krijgt powerzanger Jan Hoving partij van een drietal achtergrondzangeressen. Tijdens het lange interview dat Gitarist na de luistersessie met Adje Vandenberg deed (lees het in de januari-editie van Gitarist), vertelde hij dat in andere albumtracks onder meer een strijkkwartet te horen zal zijn en dat hij naast elektrische en akoestische gitaren ook wat dobro en mandoline heeft ingespeeld. Bovendien zingt Whitesnake's David Coverdale mee op een nummer, waarmee deze een oude belofte aan Vandenberg inlost.

Release eind februari
De ritmesectie van MoonKings is afkomstig uit Enschede en speelt al lang samen. Sem Christoffel en Mart Nijen Es zijn ook tezamen met hoge cijfers afgestudeerd aan het Artez Conservatorium, en werken naast dit grote avontuur ook nog aan een album met hun band Mandrake's Monster. De albumopnames die de jongens in het najaar in Wisseloord met Adje Vandenberg maakten, worden eind februari wereldwijd uitgebracht. De eerste cluboptredens zijn reeds geboekt, zowel in Nederland als in Engeland en andere delen van Europa. Ook Japan, waar Vandenberg een absolute sterrenstatus heeft, staat op de planning. Over zomerfestivals wordt onderhandeld.

Vandenberg
Adje Vandenberg werd wereldberoemd met Vandenberg, de melodieuze rockband die een internationale hit scoorde met de powerballad Burning Heart. Hij bevestigde zijn status als een van 's werelds meest getalenteerde hardrockgitaristen toen hij door zanger David Coverdale werd uitgenodigd om tot diens supergroep Whitesnake toe te treden. Adje schreef o.a. hun Amerikaanse hits The Deeper The Love en Now You're Gone. Bovendien speelde hij de legendarische gitaarsolo op Here I Go Again (nummer 5 in de Nederlandse Top 40 in 1987). 

Interviews
Meer over dit langverwachte nieuwe hoofdstuk in de Nederlandse rockscene in Gitarist 274 (januari 2014, op 14 december in de winkel!) en Slagwerkkrant 179 (jan-feb 2014, eveneens op 14 december in de winkel).

zoeken
zoeken